Κόσμος|29.04.2024 18:05

Μεσανατολικό: Θετική η Χαμάς σε πρόταση εκεχειρίας 40 ημερών - Δήλωση βόμβα Μπορέλ

Newsroom

Πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υποβλήθηκε στη Χαμάς, η οποία προβλέπει παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, όπου έκανε τη σχετική αποκάλυψη.

«Μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά για μια κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αυτών των ομήρων» έγινε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, τόνισε ο Κάμερον σε μια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Μπλίνκεν: «Γενναιόδωρη η ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς για εκεχειρία»

Θετική φέρεται να είναι η πρώτη αντίδραση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, οι Ισραηλινοί «είναι έτοιμοι να συζητήσουν για πρώτη φορά για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, η έβδομη κατά σειρά περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, στο Ριάντ, με δηλώσεις αισιοδοξίας: «Η Χαμάς έχει μπροστά της μία πρόταση, που είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ κι ελπίζω ότι θα λάβουν τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Μπορέλ: «Ευρωπαϊκές χώρες θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου»

Την ίδια στιγμή, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μέλη αναμένεται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με αποκάλυψη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση τη Δευτέρα στο περιθώριο ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Τον Μάρτιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

εκεχειρίαειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΗΠΑειδήσειςΙσραήλΠαλαιστίνη