Κόσμος|02.05.2024 22:34

ΗΠΑ: Μπορούν οι φοιτητικές καταλήψεις υπέρ της Γάζας να πλήξουν την επανεκλογή Μπάιντεν;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ειδικοί φαίνεται να προειδοποιούν ότι ο ξεσηκωμός των φοιτητών στα Πανεπιστήμια ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα  μπορούσε να επηρεάσει την ψήφο των νέων και να πλήξει τις πιθανότητες επανεκλογής του, Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές που έρχονται και φαίνονται αμφίρροπες, τονίζει ο Guardian σε δημοσίευμά του, με φόντο τις βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων των τελευταίων ημερών.

Χάνει έδαφος από τη στήριξη στο Ισραήλ

Χιλιάδες φοιτητές σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και, πιο πρόσφατα, σε κατασκηνώσεις, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους.

Ορισμένες από τις διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ως έκκληση να ενθαρρύνουν τα πανεπιστήμια να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις σε εταιρείες που παρέχουν όπλα και εξοπλισμό στον ισραηλινό στρατό. Αλλά καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να υποστηρίζει το Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε όλο και περισσότερο επίκεντρο της κριτικής των νέων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των νέων Αμερικανών προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί από το 2020.


«Με τον Μπάιντεν να είναι οριακά μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ σε αρκετές βασικές πολιτείες, πρόκειται για ένα μπλοκ ψηφοφόρων που ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» σημειώνει ο Guardian. «Η πραγματική απειλή για τον Μπάιντεν είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι, ιδίως οι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν θα τον υποστηρίξουν στις εκλογές», δήλωσε ο Τζόναθαν Ζίμερμαν, καθηγητής ιστορίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Δεν θα περίμενα ότι οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια σήμερα θα ψηφίσουν τον Τραμπ, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα το κάνει. Δεν είναι αυτός ο κίνδυνος εδώ. Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο απλός: ότι απλώς δεν θα ψηφίσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η συμμετοχή των ψοφοφόρων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές του Νοεμβρίου, δεδομένης της αφοσίωσης της ισχυρής βάσης του Τραμπ, και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χειρισμός της κατάστασης στη Γάζα από τον Μπάιντεν του κοστίζει ήδη την υποστήριξη.

Στο Ουισκόνσιν, το οποίο ο Μπάιντεν κέρδισε με μόλις 21.000 ψήφους το 2020, περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι ψήφισαν «χωρίς οδηγίες» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών της Πολιτείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης προς το Ισραήλ. Αυτό συνέβη αφού περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν δήλωσαν «ανένταχτοι»: Ο Μπάιντεν κέρδισε την Πολιτεία με μόλις 154.000 ψήφους πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Μπάιντεν κέρδισε στην Πενσυλβάνια επίσης με παρόμοια μικρή διαφορά, με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων να τον δείχνει σήμερα να υπολείπεται του Τραμπ με λιγότερο από δύο μονάδες. Οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ πιθανόν να έχουν ανησυχήσει την εκστρατεία του Μπάιντεν.

«Σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, τα περιθώρια θα είναι τόσο μικρά, που είναι τουλάχιστον πιθανό μερικές χιλιάδες άνθρωποι που δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ψηφίσουν έναν από τους υποψήφιους του τρίτου κόμματος, να κρίνουν τις εκλογές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», είπε ο Ζίμερμαν.

Τον Απρίλιο, δημοσκόπηση του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 8% στην ομάδα 18-29 ετών, από 23% που ήταν το προβάδισμα τον αντίστοιο μήνα το 2020. Στην ίδια έρευνα, το 51% των νεαρών Αμερικανών δήλωσε ότι υποστηρίζει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ μόλις το 10% δήλωσε αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη. Εξίσου ανησυχητικό για το στρατόπεδο Μπάιντεν είναι ο γεγονός ότι στην ίδια δημοσκόπηση σχεδόν το 60% των 18-29 ετών δήλωσαν ότι η χώρα «βρίσκεται σε λάθος δρόμο» με μόνο το 9% να πιστεύει ότι τα πράγματα «βαδίζουν γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση».

Την Τρίτη, ακόμη και οι College Democrats of America – μια κεντρώα οργάνωση που υποστηρίζει τον Μπάιντεν – άσκησαν κριτική στο ίδιο τους το κόμμα.

«Κάθε μέρα που οι Δημοκρατικοί αποτυγχάνουν να σταθούν ενωμένοι υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, μιας λύσης δύο κρατών και της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όλο και περισσότεροι νέοι απογοητεύονται από το κόμμα», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. 

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «επανέλαβε την ξεκάθαρη» αντίθεσή του στην εισβολή του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε επίσης την ακλόνητη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ». Αυτό έγινε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι καταδίκασε «τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες», αν και πρόσθεσε: «Καταδικάζω επίσης εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους».

Οι ομοιότητες με το 1968

Ο Ζίμερμαν δήλωσε ότι «το πιο προφανές» προηγούμενο για φοιτητικές διαμαρτυρίες που επηρέασαν εκλογές ήταν το 1968, όταν ο Λίντον Τζόνσον εγκατέλειψε την εκστρατεία επανεκλογής του μπροστά στις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Αυτές οι διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1965, δεν ήταν ο μόνος λόγος για την απόσυρση Τζόνσον από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, προσθέτει ο Αμερικανός καθηγητής.

Το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, μολονότι με εκατοντάδες φοιτητές να έχουν συλληφθεί υπάρχουν ενδείξεις ότι το κίνημα ενδυναμώνεται με περισσότερους από 50 καταυλισμούς διαδηλωτών σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο Ζίμερμαν δήλωσε ότι «το πιο προφανές» προηγούμενο για φοιτητικές διαμαρτυρίες που επηρέασαν εκλογές ήταν το 1968, όταν ο Λίντον Μπ. Τζόνσον εγκατέλειψε την εκστρατεία επανεκλογής του μπροστά στις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Αυτές οι διαμαρτυρίες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1965, δεν ήταν ο μόνος λόγος για την εγκατάλειψη του Τζόνσον από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, δήλωσε o Ζίμερμαν, αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

«Μια σκληρή αντίδραση στις διαδηλώσεις δεν πρόκειται βασικά να τις καταστείλει. Απλώς θα αυξήσει τις διαμαρτυρίες και θα τις ενισχύσει, διότι τότε τίθεται θέμα ελευθερίας του λόγου», δήλωσε ο Ραλφ Γιανγκ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, το έργο του οποίου έχει επικεντρωθεί στα κινήματα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.

Εάν οι διαμαρτυρίες κατά της συμπεριφοράς του Ισραήλ -και κατά της ικανότητας ή της προθυμίας του Μπάιντεν να ανακουφίσει το Ισραήλ- συνεχιστούν, δεν θα είναι θέμα για τον Τραμπ. Σε δημοσκόπηση του Gallup τον Μάρτιο, το 71% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι εγκρίνει «τη στρατιωτική δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ στη Γάζα», σε σύγκριση με μόλις το 36% των Δημοκρατικών.

«Τα αρνητικά συναισθήματα για το το θέμα αφορούν τους Δημοκρατικούς. Αυτό που χρειάζεται ο Μπάιντεν για να κερδίσει είναι μια πολύ μεγάλη συμμετοχή των Δημοκρατικών. Αν χάσει έστω και το 10% της ψήφου των Δημοκρατικών και ακόμη και αν αυτό δεν πάει στον Τραμπ, νομίζω ότι οι πιθανότητες να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν είναι ελάχιστες», δήλωσε ο Γιανγκ.

«Αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή αν τα πράγματα χαλαρώσουν, τότε ίσως επικρατήσει ψυχραιμία και τα πράγματα ηρεμήσουν. Ίσως τότε οι διαμαρτυρίες να μην έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις εκλογές. Αλλά όσο περισσότερο διαρκούν, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχουν», κατέληξε ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ.

Η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση Μπάιντεν

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, ο Μπάιντεν, την Μεγάλη Πέμπτη επιτέλους τοποθετήθηκε για τα όσα λαμβάνουν χώρα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, επιχειρώντας βέβαια να μην πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά των διαμαρτυριών.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν είναι αυταρχικό έθνος «όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους ή καταπνίγουμε τις διαφωνίες». «Στην πραγματικότητα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι η καλύτερη παράδοση, αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους και πρέπει να επικρατεί η τάξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η βίαιη διαμαρτυρία δεν προστατεύεται. Η ειρηνική διαμαρτυρία προστατεύεται. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία»

«Ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το σπάσιμο παραθύρων, το κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, η αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων και αποφοίτησης, τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

Είπε ότι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι να «προκαλούν χάος». Οι φοιτητές έχουν «το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση», ανέφερε επίσης με φόντο τις καταγγελίες εβραίων φοιτητών για «αντισημιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αντισημιτισμό ή απειλές βίας εναντίον Εβραίων φοιτητών» και δεν υπάρχει χώρος για ισλαμοφοβία ή διακρίσεις εναντίον Αραβοαμερικανών ή Παλαιστινίων Αμερικανών.

Όταν ρωτήθηκε αν οι διαδηλώσεις θα άλλαζαν τη θέση του για τη Γάζα, απάντησε αρνητικά.


ΗΠΑΤζο ΜπάιντενπανεπιστήμιαΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώρα