Κόσμος|02.05.2024 21:51

Η Τουρκία κινείται στρατηγικά σε Σομαλία και Λιβύη: Ο φιλόδοξος στόχος για ενεργειακή ανεξαρτησία

Newsroom

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, θέτει σε κίνηση τον φιλόδοξο σχεδιασμό της Άγκυρας για ενεργειακή ανεξαρτησία αφενός και για διείσδυση σε νέες ενεργειακές πηγές αφετέρου.

Ο φιλόδοξος στόχος για ενεργειακή ανεξαρτησία

Στο πλαίσιο του στρατηγικού οράματος της Τουρκίας να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός ανακοινώνει την αποστολή ενός πλοίου σεισμικών ερευνών στην Σομαλία, μία συμφωνία εξόρυξης στη Λιβύη, ενώ παράλληλα εξετάζει πιο ενεργά και τις πιθανές συνεργασίες για πυρηνικό εργοστάσιο στη Θράκη.

«Φέτος θέλουμε να διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Σομαλίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου εκεί και σχεδιάζουμε να στείλουμε ένα κατάλληλο πλοίο ερευνών εκεί. Ανάλογα με τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, μπορεί να ληφθεί απόφαση για γεώτρηση. Είναι κάτι που δεν έχει ξανά γίνει στη Σομαλία μέχρι σήμερα και είναι σημαντικό και για εμάς.Και στη Λιβύη, υπάρχουν πεδία που μας ενδιαφέρουν τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια. Πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για ένα χερσαίο κοίτασμα, όπου μεταξύ των εταίρων μας θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία και η Ιταλία. Έχει οριστεί το πεδίο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θεού θέλοντος θα το ανακοινώσουμε σύντομα.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμη θαλάσσιο πεδίο για το οποίο ενδιαφερόμαστε, όπου κι εκεί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας. Ενδεχομένως να πάρουμε και εκεί έναν διεθνή εταίρο μαζί μας».

Συνομιλίες με Ρώσους και Κινέζους για πυρηνικά εργοστάσια σε Σινώπη και Θράκη

Παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων. Με τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, η Ρωσία και η Νότια Κορέα εκφράζουν ενδιαφέρον για συνεργασία στη Σινώπη και τη Θράκη αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους φαίνεται να έχουν θετικές προοπτικές, με τον Τούρκο υπουργό να στοχεύει σε μια διακυβερνητική συμφωνία εντός των επόμενων μηνών. Η επίσκεψή του στην Κίνα μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο για την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ οι συζητήσεις με τη βρετανική Rolls-Royce και άλλες αμερικανικές εταιρείες για τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες ενδεχομένως να αποκτήσουν μορφή συμφωνίας.

«Εντός ενός έτους θα πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου και να παράξουμε ηλεκτρική ενέργεια. Το 95% της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί. Η Ρωσία και η Νότια Κορέα δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για τον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζουμε στη Σινώπη. Μιλάμε για ένα μοντέλο στο οποίο θα είναι εταίροι Ρώσοι και Τούρκοι στη Σινώπη.

H Κίνα ενδιαφέρεται για ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Θράκη. Έχουμε φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο. Στόχος είναι να το μετατρέψουμε σε μια διακυβερνητική συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες. Ενδέχεται να υπογράψουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Κίνα.

Όσον αφορά τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες [σσ. Small Modular Reactors] βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη βρετανική Rolls-Royce και μερικές άλλες αμερικανικές εταιρείες».

Λιβύηειδήσεις τώραΣομαλίαΤουρκίαπυρηνική ενέργεια