Μιχάλης Ιγνατίου: Στόχος των ΗΠΑ να λυγίσει ο «σουλτάνος» - Casus Belli οι S-400
Μιχάλης ΙγνατίουΤην ύστατη προσπάθεια για να διασωθεί η παραδοσιακή τους σχέση κάνουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και των Ηνωµένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται αλλαγή των θέσεών τους. Οι Τούρκοι άδραξαν την ευκαιρία της απόφασης της Αµερικής και της ∆ύσης, για να µην απολεστεί η γειτονική µας χώρα, και κατέθεσαν πρόταση επίλυσης των διαφορών, η οποία όµως απορρίφθηκε από το Πεντάγωνο. Ετσι το αδιέξοδο παραµένει ως η πλέον ισχυρή πιθανότητα, εκτός αν µία εκ των δύο πλευρών υποχωρήσει µέχρι αύριο ∆ευτέρα. Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, δείχνουν ότι δεν είναι αυτός που θα υποχωρήσει, αλλά επειδή παραµένει απρόβλεπτος και προβληµατικός, πρέπει κανείς «να κρατά µικρό καλάθι». ∆ιπλωµατική πηγή µάς έλεγε ότι οι δύο χώρες παραµένουν ακλόνητες στις θέσεις τους και, εάν δεν λυγίσει η Τουρκία, θα εισέλθουν στην περίοδο πριν από την οριστική ρήξη, η οποία θα χαρακτηριστεί από απειλές και εκβιασµούς.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Μάικ Πενς πρέπει ναµελετηθούν από τους Τούρκους, διότι µέσα από αυτές εξάγονται σηµαντικά συµπεράσµατα για τον τρόπο µε τον οποίο θα αντιδράσει η Αµερική, στην περίπτωση που δεν ακυρωθεί η αγορά των ρωσικών συστηµάτων S-400. Ουάσιγκτον, κυβέρνηση και Κογκρέσο έχουν εξηγήσει δηµόσια ότι οι κυρώσεις «είναι στη γωνία του δρόµου». Ο στόχος των Αµερικανών είναι να λυγίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, διότι θεωρούν ότι στη συνέχεια, λόγω της ταπεινωτικής υποχώρησής του, θα ακολουθήσει η πλήρης απαξίωσή του, η οποία σε συνδυασµό µε την ήττα στις τοπικές εκλογές, θα τον οδηγήσει στην πολιτική συνταξιοδότηση. Χωρίς τον πρόεδρο της Τουρκίας στα πράγµατα, οι Αµερικανοί πιστεύουν ότι θα ελέγξουν όλες τις εξελίξεις.
Στήριξη από τον Πούτιν
Παράλληλα, οµολογούν ότι η κατάσταση -αυτήν τη στιγµή- είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι ο Ερντογάν έχει τη στήριξη του Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις πρώτες δυσκολίες. Εικάζουν ότι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας παρουσιάζεται «ήρεµος» και «ψύχραιµος» είναι η συναλλαγή του µε τη Ρωσία, η οποία, τουλάχιστον αυτές τις µέρες, του προσφέρει απεριόριστη στήριξη. Εάν τη ∆ευτέρα στη Μόσχα ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την προστασία της οικονοµίας του, θα προχωρήσει σε ρήξη µε την Αµερική και πιθανότατα θα αποχωρήσει και από το ΝΑΤΟ. Αλλωστε είναι γνωστός για τις ακραίες αποφάσεις του. Εάν, όµως, δεν τον ικανοποιήσει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, τότε θα αναζητήσει µία «διευθέτηση» µε την Ουάσιγκτον, µε τρόπο που δεν θα ταπεινωθεί, αν και οι Αµερικανοί έχουν κάνει ήδη τα κουµάντα τους και θα ήταν απόλυτα ευχαριστηµένοι εάν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο -χωρίς να καταφύγουν σε παράνοµες ενέργειεςεξαφανιζόταν από την τουρκική πολιτική σκηνή.
Το πραξικόπημα
Στην Ουάσιγκτον έχουν δίκιο να πιστεύουν ότι όλα συµβαίνουν στο πλαίσιο της απέχθειας του Ερντογάν προς τη ∆ύση -και ειδικά την Αµερικήκαθώς είναι πεπεισµένος ότι η Ουάσιγκτον συνωµότησε µε το Ισραήλ για να τον ανατρέψουν. Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ακόµα και σήµερα ότι το πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου 2016 ήταν µία συνωµοσία που σχεδίασαν οι Αµερικανοί και οι Ισραηλινοί. Ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται πιστευτή η καταγγελία του είναι ότι ουδείς δέχεται πως ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα θα έδινε την άδεια για την ανατροπή ενός ηγέτη εκλεγµένου από τον λαό, ακόµα και εάν επρόκειτο για τον Ερντογάν, ο οποίος καταπάτησε τα δικαιώµατα των Τούρκων πολιτών. Εάν ο ηγέτης της Τουρκίας λυγίσει και συνθηκολογήσει µε τους Αµερικανούς, θα ανταµειφθεί, αν και θα απαιτηθεί χρόνος για να κερδηθεί ξανά η αλληλοεµπιστοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό θα πάρει και το σύστηµα των Πάτριοτ, και τα µαχητικά F-35, ενώ θα αλλάξει στάση όλο το σύστηµα που έχει ταχθεί οµαδικά εναντίον της Τουρκίας. Εάν συµβούν τα παραπάνω, τότε θα επηρεαστούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Το Ισραήλ θα έχει και αυτό κάποιες επιπτώσεις, αλλά είναι µεγάλη περιφερειακή δύναµη, και θα συνεχίσει τον πετροπόλεµο µε τον Ερντογάν.
Εάν ο κ. Ερντογάν δεν υποκύψει, και αντίθετα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία του µε τους Ρώσους, τότε θα ζήσει την προσωπική του κόλαση. Οταν εκδικούνται οι Αµερικανοί, συµβαίνει αυτό που λέµε το απόλυτο χάος. Οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόµου CAATSA είναι τόσο ισχυρές, που η Τουρκία θα θυµίζει την προσφιλή χώρα του εκλεκτού του κ. Ερντογάν, του Μαδούρο της Βενεζουέλας. Μερικές φορές οι Αµερικανοί δίνουν την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι το παν για τη ∆ύση -αυτή η θεωρία δεν επιβεβαιώνεται µε επίσηµα στοιχεία-, και άλλες φορές οµιλούν για την κατοχική δύναµη ως να είναι χειρότερη και από τη Βόρεια Κορέα. Σε αυτήν τη φάση οι Αµερικανοί δείχνουν µία αλλοπρόσαλλη συµπεριφορά, καθώς επικρατεί η λογική του κ. Πενς ότι όσοι δεν είναι υπέρ της Ουάσιγκτον είναι εναντίον της. Ο Αµερικανός αντιπρόεδρος επιβλήθηκε όλων των παραγόντων και έτσι επικράτησε η θέση του ότι πρέπει να εφαρµοστεί ξανά το «πείραµα Μπράνσον», όταν η Αµερική κέρδισε την απελευθέρωση του Αµερικανού πάστορα κτυπώντας αλύπητα την τουρκική οικονοµία. Εάν, λοιπόν, η απάντηση του κ. Ερντογάν από τη Μόσχα είναι αρνητική και η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των S-400, η τουρκική οικονοµία θα βαδίσει τον δρόµο προς την «κόλαση»…
- Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
- Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
- Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
- Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη