Κόσμος|05.05.2024 23:12

«Ναυάγησαν» ξανά οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς: Η δύσκολη εξίσωση και ο νέος κύκλος συζητήσεων

Newsroom

«Ναυάγησαν» και οι νέες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που σφυροκοπείται από τις 7 Οκτωβρίου. Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της Χαμάς αναχώρησε την Κυριακή (5/5) για την Ντόχα, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο με θέμα το σχέδιο ανακωχής.

Την Τρίτη θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση λένε οι Αιγύπτιοι.

«Η συνεδρίαση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών έλαβε τέλος, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει για την Ντόχα για να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος», γνωστοποίησε στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έτσι, οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δείχνουν ισχνές, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς το σχέδιο και κυρίως στο κομμάτι που αφορά την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, ωστόσο, θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης για την εφαρμογή ανακωχής στην Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωσης ομήρων, όπως μεταδίδει το Al-Qahera News.

«Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο για την Ντόχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», μετέδωσε το Al-Qahera News.

Τι θέλει η Χαμάς

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβη στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μία συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», γνωστοποίησε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ, όμως, δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Το Ισραήλ, από την άλλη, θέλει μία συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε, το Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας ότι το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευθεί σε μία περιεκτική κατάπαυση του πυρός», λέγοντας όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει θέση.

Καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτοικοι και υγειονομικοί λένε πως ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης συνέχισαν να σφυροκοπούν περιοχές σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα στη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.

Ο Νετανιάχου λέει πως αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.

«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό».

«Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΙσραήλΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΧαμάςΓάζα