Κόσμος|07.05.2024 04:30

Σι Τζινπίνγκ: Ο πρόεδρος της Κίνας θα αναλάβει δράση για την επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία

Newsroom

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», γράφει ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.

«Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».

Ο Σι διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.

«Η Κίνα έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια»

Υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος».

Η Κίνα, προσθέτει, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».

ΚίναΟυκρανίαειδήσεις τώραειδήσεις