Κόσμος|06.05.2024 16:02

Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφας, όπου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή σήμερα το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος Τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Το Παρίσι επαναλαμβάνει τη «σθεναρή αντίθεσή» του

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο Χ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

Δεν συμφωνούν Ισραήλ και Χαμάς

Την ίδια ώρα, Ισραήλ και Χαμάς κρατούν αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις με την υφήλιο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να «δεχτεί» τους όρους που θέτει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακο προτού κλειστεί συμφωνία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει επίθεση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

«Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του», επέμεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.

Αδιαλλαξία της Χαμάς

Ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, είχε ήδη κατηγορήσει τον κ. Νετανιάχου πως «σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών» εξαιτίας «προσωπικών υπολογισμών» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, απόντος του Ισραήλ.

Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε χθες δεν θα αποδεχθούν «σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου».

Η αντιπροσωπεία της, που αναχώρησε για τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, στη θεωρία επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο αύριο Τρίτη.

Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος βρισκόταν στο Κάιρο, αναχώρησε επίσης για το Κατάρ, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.

«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ο κ. Μπερς αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε η πηγή.

Επίθεση της Χεζμπολάχ με «δεκάδες ρουκέτες» κατά βάσης του ισραηλινού στρατού

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ανατολικού Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ «εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα» με στόχο «το γενικό στρατηγείο της μεραρχίας του Γκολάν (…) στη βάση της Ναφά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «απάντηση στην επίθεση του εχθρού εναντίον της περιοχής Μπεκάα».

Νωρίτερα το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων (ANI) είχε μεταδώσει ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα από ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη του εχθρού εξαπέλυσαν πλήγμα περίπου στη 01:30 εναντίον εργοστασίου στη Σίφρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άμαχοι και να καταστραφεί το κτίριο», επεσήμανε το ANI.

Η Σίφρι βρίσκεται στην κοιλάδα της Μπεκάα, κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του «έπληξαν στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ βαθιά στον Λίβανο», στην περιοχή «Σάφρι», όπως την ανέφεραν.

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά.

Το λιβανέζικο κίνημα, που δηλώνει ότι ενεργεί σε υποστήριξη προς τη Χαμάς, στοχοθετεί κυρίως θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στη μεθόριο. Το Ισραήλ απαντά με επιδρομές εναντίον στόχων ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου και εξαπολύει στοχευμένα πλήγματα εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ.

Στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών, τουλάχιστον 390 άνθρωποι – εκ των οποίων 255 μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 70 άμαχοι όπως και τουλάχιστον 11 μαχητές της Χαμάς—έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Από την ισραηλινή πλευρά 11 στρατιώτες και εννέα άμαχοι έχουν σκοτωθεί, με βάση επίσημο απολογισμό.

ΧαμάςΜπενιαμίν ΝετανιάχουΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΓάζαΙσραήλ