Κόσμος|07.05.2024 23:30

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας λόγω μαχητικού αεροσκάφους – «Περιμένουμε εξηγήσεις από το Πεκίνο»

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι καταδίκασε την «απαράδεκτη» συμπεριφορά κινεζικού μαχητικού που πέταξε φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού της χώρας του πάνω από διεθνή ύδατα.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το Σάββατο (4/5), καθώς το ελικόπτερο κινείτο πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα, στο πλαίσιο των μέτρων του ΟΗΕ για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας. Το ελικόπτερο «αναχαιτίστηκε» από μαχητικό της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο έριξε φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση της πτήσης του, κάτι που το έθεσε σε κίνδυνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Κίνας»

«Είπαμε πολύ καθαρά στην Κίνα» ότι η συμπεριφορά «είναι αντιεπαγγελματική και απαράδεκτη», δήλωσε ο Άντονι Αλμπανέζι στο Nine Network.  «Θεωρώ ότι οι Αυστραλοί περιμένουν εξηγήσεις» από την Κίνα «για το πώς μπόρεσε να γίνει αυτό», πρόσθεσε. Ο κ. Αλμπανέζι διευκρίνισε πως η Καμπέρα έκανε σαφείς τις ανησυχίες της μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επαφής αλλά δεν έλαβε απάντηση από το Πεκίνο.

μαχητικό αεροσκάφοςειδήσεις τώραΚίναΑυστραλίαειδήσεις