Κόσμος|07.05.2024 19:21

Ο Σι λέει ότι η Κίνα δεν θα ξεχάσει ποτέ τον αμερικανικό βομβαρδισμό της πρεσβείας της

Newsroom

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι "δεν θα ξεχάσει ποτέ" τον φονικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ, λίγες ώρες πριν φτάσει στη Σερβία σε μια περιοδεία στην Ευρώπη με στόχο να διχάσει την υποστήριξη των Βρυξελλών προς τις ΗΠΑ.

"Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε κατάφωρα την κινεζική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας τρεις Κινέζους δημοσιογράφους", δήλωσε ο Σι, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Politika, την παλαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Σερβίας. "Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ", πρόσθεσε. "Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθεί μια τέτοια τραγική ιστορία".

Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, αμερικανικοί πύραυλοι σκότωσαν τρεις Κινέζους δημοσιογράφους σε ένα χτύπημα που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε αργότερα λάθος και απέδωσε την ευθύνη σε λανθασμένους χάρτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Κίνα και εδραίωσε τη δυσπιστία του Πεκίνου απέναντι σε ομάδες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η επίσκεψη του Σι στη Σερβία ακριβώς ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον βομβαρδισμό αποτελεί μέρος μιας περιοδείας τριών σταθμών που περιλαμβάνει στάσεις στη Γαλλία και την Ουγγαρία. Ο Κινέζος ηγέτης προσπαθεί να πείσει τα ευρωπαϊκά έθνη ότι η τεράστια οικονομία του έθνους του είναι πολύ μεγάλη για να απομακρυνθεί, καθώς οι Βρυξέλλες εξαπολύουν μια ομοβροντία εμπορικών ελέγχων και ευθυγραμμίζονται με την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική ικανότητα της Κίνας και τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Προσθέτοντας στο πολιτικό θέατρο, ο Σι θα βρίσκεται στην Ευρώπη την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίζεται στην πέμπτη θητεία του, καθώς η ανησυχία στη Δυτική Ευρώπη για τον πόλεμό του στην Ουκρανία αυξάνεται.

Κριτική στο ΝΑΤΟ

Η κριτική του Xi στο ΝΑΤΟ βοηθά στην εξήγηση της λογικής της κυβέρνησής του για την υποστήριξη του Κρεμλίνου μετά την εισβολή του. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς το Πεκίνο σηματοδότησε την αλληλεγγύη του με τη θέση της Ρωσίας ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της κατέστησε αναγκαίο τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παροτρύνει τον Σι να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον Πούτιν για να τερματίσει αυτό που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε πρόσφατα "παράλογο" πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Πεκίνο.

Ο Σι δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στο να χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία "για να επιρρίψει την ευθύνη σε μια τρίτη χώρα, να αμαυρώσει την εικόνα της και να υποκινήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο". Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς ασφάλεια στην Ουκρανία.

Οι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και της Σερβίας, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχουν ενισχυθεί υπό τον Σι, ακόμη και όταν οι ευρύτερες σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη φθείρονται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπορικές διαμάχες.

Στο άρθρο του Politika, ο Xi έγραψε ότι η φιλία μεταξύ Πεκίνου και Βελιγραδίου "σφυρηλατήθηκε με το αίμα των συμπατριωτών μας", αλλά θα "μεγαλώσει μόνο ψηλά και γερά".

ειδήσεις τώραΚίναΝΑΤΟ