Κόσμος|08.05.2024 08:55

Βρετανία: Χάος στα αεροδρόμια από πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων

Newsroom

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμιο της Βρετανίας καθώς «κατέρρευσε» το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων, με αποτέλεσμα χιλιάδες ταξιδιώτες να παγιδευτούν στα αεροδρόμια.

Αφού το σύστημα έπεσε, οι υπάλληλοι των αεροδρομίων έπρεπε να κάνουν τους ελέγχους των διαβατηρίων χειροκίνητα, με βάση εφεδρικές βάσεις δεδομένων, που είναι χρονοβόρο.

«Απελπιστική η κατάσταση» 

Οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί στα αεροπλάνα του αεροδρομίου Stansted είναι «κουρασμένοι και αναστατωμένοι», δήλωσε ένας ταξιδιώτης στο Sky News.

Αφού προσγειώθηκε η πτήση τους από τη Ρώμη στο αεροδρόμιο, τους είπαν ότι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν λόγω «τεράστιων ουρών» στον έλεγχο διαβατηρίων. Είπαν ότι ο πιλότος τους είπε ότι «δεν του έχει δοθεί κανένα χρονικό πλαίσιο».

Είναι «απελπιστική η κατάσταση. Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και αναστατωμένοι. Κάποιοι από εμάς έχουν δουλειά αύριο το πρωί», τόνισε ένας επιβάτης. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα άλλα αεροδρόμια. 

«Καμία ένδειξη για κυβερνοεπίθεση» - Λύθηκε το πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα 

Έπειτα από ώρες ταλαιπωρίας και ελέγχων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα πως οι ηλεκτρονικές πύλες στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργούν και πάλι, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο».

«Μόλις οι μηχανικοί εντόπισαν ένα ευρύτερο πρόβλημα στο δίκτυο του συστήματος στις 19:44 χθες το βράδυ, ενεργοποιήθηκε μέσα σε έξι λεπτά μια μεγάλης κλίμακας αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Σε κανένα σημείο δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των συνόρων και δεν υπάρχει καμία ένδειξη κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο», επισημαίνει το υπουργείο.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους ταξιδιώτες και ευχαριστούμε τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους», καταλήγει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, παρότι επιλύθηκε το πρόβλημα, οι ουρές παραμένουν καθώς πρέπει να εξυπηρετηθούν χιλιάδες ταξιδιώτες που περιμένουν τόσες ώρες

αεροδρόμιοδιαβατήριαΒρετανίαειδήσεις τώρα