Κόσμος|08.05.2024 09:43

Γάζα - Το μεγάλο δίλημμα του Νετανιάχου και η τελευταία ευκαιρία για τους στόχους του

Newsroom

Υπάρχουν πολλοί στο Ισραήλ που δεν πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει μια νέα συμφωνία για τους ομήρους, και δεν είναι μόνο οι οικογένειες εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Είναι τέτοιος ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που ένας αυξανόμενος αριθμός Ισραηλινών αρχίζει να πιστεύει ότι ο μαχόμενος ηγέτης τους θέλει να παρατείνει τις μάχες όσο το δυνατόν περισσότερο, ως μέσο για να παραμείνει στην εξουσία, τονίζει το Skynews.

Πιέζεται να αποφασίσει

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για την κατάρρευση των συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, όμως η αποδοχή της συμφωνίας από την οργάνωση έβαλε σε δύσκολη θέση την ισραηλινή κυβέρνηση. Η αρχική αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, ήταν να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για μια διαφορετική πρόταση και για κάτι που το Ισραήλ δεν είχε συμφωνήσει.

Το γεγονός ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να στείλει μια διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο, κάτι που δεν έκανε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι το παίρνει στα σοβαρά, αλλά η παράλληλη κίνηση να στείλει ισραηλινά στρατεύματα στη Ράφα περιπλέκει τα πράγματα.

Τι μπορεί να σημαίνει η κίνηση του Νετανιάχου

Η κίνηση Νετανιάχου μπορεί να δείχνει δυο πράγματα: ότι δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, γνωρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε πολύ πιθανόν να σημάνει το τέλος της κυβέρνησής του, αν οι δεξιοί σύμμαχοί της παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η άλλη ότι ο Νετανιάχου αύξησε τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς για να επιτύχει μια συμφωνία για τους ομήρους, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε ένα αποφασιστικό σημείο.

Η υπόνοια ότι ο Νετανιάχου εμποδίζει σκόπιμα μια νέα συμφωνία απορρίπτεται από πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, όπως και το ότι ο Νετανιάχουν ακολουθεί των πρωτοβουλιών της Χαμάς.

Η τελευταία ευκαιρία για τους στόχους Νετανιάχου

Πάντως μια εισβολή στη Ράφα θα ήταν μια τελευταία ''ευκαιρία'' για τους στόχους του Νετανιάχου: Σίγουρα, παραμένει το τελευταίο ανεξερεύνητο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα, αλλά είναι πράγματι η τοποθεσία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και των υπόλοιπων ομήρων και θα μπορούσε μια επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα να επιτύχει τελικά τους εκκρεμείς στόχους του Ισραήλ; Είναι ένα στοίχημα, και αν δεν πετύχει, ο Νετανιάχου θα έχει ελάχιστα

Αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη συμφωνία που θα πάρει τότε ο Νετανιάχου, και τώρα πιέζεται να αποφασίσει.

Αν οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Χαμάς συμφωνούν ότι είναι μια καλή συμφωνία, πώς μπορεί ο Μπίμπι να την απορρίψει χωρίς να θεωρηθεί ότι είναι αυτός που εμποδίζει τους ομήρους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;

Ανησυχούν οι ΗΠΑ: Αναστέλλουν παράδοση βομβών στο Ισραήλ

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ράφα, στη νότια λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι καθώς οι Ισραηλινοί κατέλαβαν τη διάβαση της Ράφα το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άνοιξαν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ισραηλινής υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Αιγύπτου ήδη υποβάλλονται σε ελέγχους εκεί.

Το Ισραήλ έκλεισε το Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή έπειτα από επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην περιοχή, η οποία κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το πέρασμα αυτό αποτελεί τον βασικό δίαυλο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Γάζα.

Συμφωνία για το πέρασμα στη Ράφα; Θα το αναλάβει ιδιωτική αμερικανική εταιρεία

Την ίδια ώρα το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε χθες Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δεν αποκάλυψε για ποια εταιρεία πρόκειται.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο.

Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη επιχειρεί σε ανατολικούς τομείς της Ράφας και χθες το πρωί κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης.

Σύμφωνα με τη Χααρέτς, σκοπός είναι να στερηθεί η Χαμάς τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της διέλευσης σε αυτή που χαρακτήρισε «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώρα