Κόσμος|09.05.2024 05:30

ΟΗΕ: 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τη Μιανμάρ

Newsroom

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Μιανμάρ πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τη μεγάλη πλειονότητα αυτών να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του εμφύλιου που ξέσπασε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Εχθροπραξίες

Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μιανμάρ, μια χώρα με 54 εκατ. κατοίκους, μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και εθνοτικών ένοπλων ομάδων που έχουν παρουσία σε πολλές περιοχές της Μιανμάρ και συνέβαλε στη δημιουργία δεκάδων «δυνάμεων λαϊκής άμυνας» τις οποίες η χούντα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει.

«Το 2024 η Μιανμάρ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, με μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα.

Παιδιά το 1/3 των εκτοπισμένων 

Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των εκτοπισμένων είναι παιδιά, σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σχεδόν οι μισοί εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την επιχείρηση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 μια συμμαχία ένοπλων ομάδων στην πολιτεία Σαν, στη βόρεια Μιανμάρ, πρόσθεσε ο ΟΗΕ.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί για τους στρατηγούς που βρίσκονται στην εξουσία τη σημαντικότερη στρατιωτική απειλή μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με αναλυτές.

Η συμμαχία έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρες περιοχές στη Μιανμάρ, πόλεις καθώς και συνοριακά περάσματα κρίσιμης σημασίας για το εμπόριο στα σύνορα με την Κίνα.

Με την εποχή των κυκλώνων, που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Ιούνιο, να έχει φτάσει ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων, κάτι που απειλεί να εγείρει εμπόδια στις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις.

Πέρυσι ο κυκλώνας Μόκα έπληξε την πολιτεία Ραχίν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 148 ανθρώπων.

Περισσότεροι από 355.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή την περίοδο εκτοπισμένοι στο δυτικό τμήμα της πολιτείας αυτής, που συγκλονίζεται από τον Νοέμβριο από συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης Στρατός του Αρακάν (ΑΑ) και του στρατού της Μιανμάρ.

ειδήσεις τώραΜιανμάρΟΗΕεκτοπισμένοι