Κόσμος|09.05.2024 06:37

Ράφα: Πώς ο Μπάιντεν με το «φρένο» στις βόμβες προσπαθεί να επιβληθεί στον «ανυπάκουο» Νετανιάχου

Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που έχει πραγματική επιρροή στο Ισραήλ. Και όμως, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ επέλεξε να αγνοήσει πολλές από τις συμβουλές του στενότερου συμμάχου του.

Οι συστάσεις των ΗΠΑ που αγνοεί το Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η υποστήριξή της στον πόλεμο κατά της Χαμάς είναι «ατσάλινη», αλλά έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την αποτυχία του ισραηλινού στρατού να προστατεύσει τους αμάχους και την έλλειψη ανθρωπιστικής πρόσβασης που παρέχεται στον πληθυσμό της Γάζας.

Επί επτά ολόκληρους μήνες, οι ΗΠΑ αύξησαν σταδιακά την πίεση στο Ισραήλ. Έχουν συμβουλεύσει ιδιωτικά. Προειδοποίησαν δημοσίως. Σταμάτησαν να ασκούν βέτο στα καταδικαστικά ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη. Επέβαλαν κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ένα ιδιαίτερα έντονο τηλεφώνημα πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα μείωνε την αμερικανική υποστήριξη εάν το Ισραήλ δεν επέτρεπε σε στόλους φορτηγών με φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να διασχίζουν τα σύνορα με τη Γάζα.

Και όμως, ένα μεγάλο μέρος αυτών των συμβουλών και του καλοπιάσματος έπεσε στο κενό. Έτσι, τώρα οι ΗΠΑ αρχίζουν να χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο τους όπλο.

Προμήθεια όπλων

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή όπλων και πυρομαχικών του Ισραήλ. Βάσει νόμου, παρέχουν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων (3 δισ. λιρών) κάθε χρόνο, με σκοπό να δώσουν στη χώρα πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών χωρών. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο που προβλέπει επιπλέον 14 δισ. δολάρια στρατιωτικής υποστήριξης.

Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστέρησε για πρώτη φορά την αποστολή πυρομαχικών προς το Ισραήλ. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε στο BBC ότι η παράδοση χιλιάδων βομβών 2000 λίβρες και άλλων βομβών έχει ανασταλεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι επανεξετάζονται επίσης άλλες πωλήσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού που βοηθά στη μετατροπή βομβών ελεύθερης πτώσης σε πυρομαχικά ακριβείας.

Γιατί, λοιπόν, οι ΗΠΑ επιτέλους απλώνουν το χέρι στον μεγαλύτερο ίσως μοχλό επιρροής τους πάνω στο Ισραήλ; Μια πρώτη απάντηση είναι η προτεινόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές απώλειες αμάχων και σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι βόμβες που έχουν καθυστερήσει είναι το είδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Ράφα και θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να ενισχύσουν αυτό το μήνυμα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι αυτό ήταν μια "βολή στο τόξο" για να δείξει στο Ισραήλ τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ.

Μια δεύτερη απάντηση είναι η επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την πίεση στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ να υποστηρίξει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Κάιρο και η Ουάσινγκτον μπορεί να θέλει να αυξήσει το κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ εάν δεν συμφωνήσει σε συμβιβασμό.

Ένας τρίτος λόγος είναι σίγουρα η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται τεράστιες πιέσεις από τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών να μετριάσει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

Πίεση λόγω εκλογών

Είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ και οι δημοσκόποι υποδηλώνουν ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί -ιδίως οι νεότεροι- μπορεί να διστάσουν να ψηφίσουν τον κ. Μπάιντεν τον Νοέμβριο λόγω του ρόλου των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα. Η χαμηλή συμμετοχή θα μπορούσε να τον πλήξει σκληρά στη μάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οποιαδήποτε απόφαση για την παρακράτηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ ενέχει κινδύνους για τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ θα μπορούσε για άλλη μια φορά απλά να αγνοήσει τι λέει και τι κάνει ο σύμμαχός του. Θα μπορούσε ουσιαστικά να καλέσει την Ουάσινγκτον να μπλοφάρει και να εμπιστευτεί ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

Αυτό θα ήταν μια πολύ δημόσια επίδειξη της μειούμενης επιρροής των ΗΠΑ στον κόσμο. Αλλά εξίσου, το Ισραήλ μπορεί να είναι απρόθυμο να διακινδυνεύσει μια ιστορική ρήξη με τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, στον οποίο βασίστηκε απόλυτα για την αεράμυνα που το προστάτεψε από μια μαζική ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Μια μεγάλη δοκιμασία θα έρθει όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ αποφασίσει αν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για να διαπράξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύντομα αναμένεται μια δήλωση σχετικά με μια έρευνα.

Τέλος, οι ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος σύμμαχος του Ισραήλ. Και αν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, τότε θα αυξηθεί η πίεση σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέτοιοι περιορισμοί θα είναι περισσότερο συμβολικοί παρά πραγματικοί. Αλλά θα συνέβαλαν στη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ.

Τζο ΜπάιντενΛωρίδα της ΓάζαςΜπενιαμίν ΝετανιάχουΔυτική ΌχθηΗΠΑΙσραήλειδήσεις τώρα