Κόσμος|09.05.2024 21:39

Δίκη Τραμπ: Εκρηκτική κατάθεση της Στόρμι Ντάνιελς και προσπάθεια των συνηγόρων να την αποδομήσουν

Newsroom

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της Στόρμι Ντάνιελς την Πέμπτη, πιέζοντας για τα κίνητρά της που την οδήγησαν να συμφωνήσει στην καταβολή χρημάτων για την αποσιώπησή της, καθώς η πρωταγωνίστρια ταινιών για ενήλικες συνέχισε την κρίσιμη κατάθεσή της στην ποινική δίκη του πρώην προέδρου.

Προσπάθεια αποδόμησης της Ντάνιελς

Η Σούζαν Νίτσιλες, δικηγόρος του Τραμπ, ζήτησε από την Ντάνιελς να εξηγήσει την Πέμπτη γιατί δεν δημοσιοποίησε την ιστορία της τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και αντ' αυτού επεδίωξε να πληρωθεί. Σημείωσε ότι η Ντάνιελς μιλούσε με έναν δημοσιογράφο του εντύπου Slate, ο οποίος προσπαθούσε να την πείσει να τον αφήσει να δημοσιεύσει την ιστορία της, αλλά δεν θα πληρωνόταν. Υποστήριξε επίσης ότι η Ντάνιελς ήθελε να βλάψει τον Τραμπ επειδή αυτός ήταν αντίθετος με τον γάμο των ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις.

Με ταχύτατες ερωτήσεις, η Νίτσιλες φάνηκε να προσπαθεί να σπείρει την ιδέα ότι η Ντάνιελς, ενδιαφερόταν περισσότερο να πληρωθεί παρά να πει την αλήθεια. «Ήθελες λεφτά, σωστά;« είπε ο Νίτσιλες.

Η Ντάνιελς, η οποία επέμεινε ότι ήθελε να δώσει συνέντευξη Τύπου τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε ότι «ήθελα να βγει η αλήθεια στη φόρα», προσθέτοντας ότι ήθελε να υπάρχουν έγγραφα. «Δεν ζήτησα ποτέ χρήματα από κανέναν συγκεκριμένα, ζήτησα χρήματα για να πω την ιστορία μου».

Η Νιτσέλες παρουσίασε όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ντάνιελς επωφελήθηκε από την ιστορία της - συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για βιβλίο, ντοκιμαντέρ και εμπορευμάτων που γιορτάζουν την παραπομπή του Τραμπ.

«Ένα μεγάλο μέρος του βιοπορισμού σας εδώ και αρκετά χρόνια είναι να βγάζετε χρήματα από την ιστορία ότι κάνατε σεξ με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον βοηθήσατε να παραπεμφθεί σε δίκη», είπε η δικηγόρος, σύμφωνα με τον Guardian

Η Ντάνιελς επέμεινε ότι δεν επωφελήθηκε, αλλά απλώς «έκανε τη δουλειά της» για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Η δικηγόρος του Τραμπ όμως επέμεινε λέγοντας πως η Ντάνιελς άλλαξε τις εκδοχές της με την πάροδο των ετών: Για παράδειγμα, η Ντάνιελς κατέθεσε την Τρίτη ότι δεν έφαγε ποτέ δείπνο με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Lake Tahoe, αλλά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο περιοδικό InTouch, είπε: «Καταλήξαμε να δειπνήσουμε στο δωμάτιο. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι παραγγείλαμε».

Είπε επίσης ότι ήταν ο Κιθ Σίλερ, ο σωματοφύλακας του Τραμπ, ο οποίος την είχε προσκαλέσει να δειπνήσει με τον Τραμπ, αλλά στη συνέντευξη του 2011 ισχυρίστηκε ότι ήταν ο ίδιος ο Τραμπ. Είχε επίσης δώσει ελαφρώς διαφορετικές περιγραφές στο παρελθόν για το πώς την υποδέχθηκε ο Τραμπ όταν μπήκε στη σουίτα του ξενοδοχείου του.

Η Ντάνιελς, που φάνηκε να μην επηρεάζεται από τις ερωτήσεις της δικηγόρου του Τραμπ, αρνήθηκε να παραδεχτεί τυχόν ανακολουθίες.

Η δικηγόρος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Ντάνιελς θα μπορούσε να επινοήσει μια καλή ιστορία σχετικά με το ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ λόγω της εμπειρίας της στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ενηλίκων. «Έχεις μεγάλη εμπειρία στο να κάνεις ψεύτικες ιστορίες για σεξ να φαίνονται αληθινές».

«Αν αυτή η ιστορία ήταν αναληθής, θα την είχα γράψει για να είναι πολύ καλύτερη», ανταπάντησε η Ντάνιελς. Η δικηγόρος ανάγκασε επίσης την Ντάνιελς να παραδεχτεί ότι δεν είχε άμεση γνώση για την εμπλοκή του Τραμπ στην πληρωμή των 130.000 δολαρίων για την αποσιώπηση της, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι το γνώριζε όταν οι δικηγόροι του Τραμπ το παραδέχτηκαν σε μια δικαστική διαδικασία εναντίον της.

Σε μια εντυπωσιακή ανταλλαγή απόψεων, η δικηγόρος του Τραμπ προσπάθησε να αμφισβητήσει τη μαρτυρία της Ντάνιελς από τις αρχές της εβδομάδας, στην οποία είπε ότι φοβήθηκε και ξαφνιάστηκε όταν βγήκε από το μπάνιο στη σουίτα του Τραμπ και τον βρήκε στο κρεβάτι με το μπλουζάκι και το εσώρουχό του. Η Νιτσέλες σημείωσε ότι η Ντάνιελς είχε παίξει σε εκατοντάδες ταινίες πορνό και «σύμφωνα με εσάς το να βλέπετε έναν άνδρα να κάθεται σε ένα κρεβάτι με μπλουζάκι και μποξεράκι ήταν τόσο πρωτοφανές;»

Η Ντάνιελς απάντησε ότι ήταν εκπληκτικό να βλέπει έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, τον οποίο δεν γνώριζε καλά, να βρίσκεται σε τόσο αποκαλυπτική κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, η εισαγγελέας Σούζαν Χόφινγκερ ρώτησε ευθέως την Ντάνιελς αν λέει αλήθεια ή ψέματα για τον Τραμπ. «Την αλήθεια», απάντησε η Ντάνιελς. Επιδιώκοντας να υπονομεύσει την κατάθεση ότι η Ντάνιελς είχε βγει κερδισμένη εξαιτίας της ιστορίας, η Χόφινγκερ ρώτησε επίσης την Ντάνιελς αν το όλο επεισόδιο ήταν θετικό ή καθαρό αρνητικό για τη ζωή της.

Νέα αίτηση για κακοδικία

Αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Ντάνιελς, ο δικηγόρος του Τραμπ Τοντ Μπλανς δήλωσε ότι θα καταθέσει εκ νέου αίτηση για κακοδικία. Ο Μέρτσαν, ο οποίος απέρριψε το αίτημα κακοδικίας χθες, δήλωσε ότι θα ακούσει το αίτημα στο τέλος της κατάθεσης σήμερα

Ο Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο την Πέμπτη με τον γερουσιαστή της Φλόριντα Ρικ Σκοτ στη συνοδεία του, μέρος μιας παρέλασης υποστηρικτών που έχουν έρθει στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο. Ο Σκοτ έφυγε από την αίθουσα του δικαστηρίου λίγο πριν από τις 11 το πρωί και δεν είχε επιστρέψει μέχρι τη στιγμή που το δικαστήριο έκανε διάλειμμα περίπου 20 λεπτά αργότερα.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην Ντάνιελς ήταν προεκλογική δαπάνη και καταχωρήθηκαν σκόπιμα λανθασμένα στα επιχειρηματικά έγγραφα του Τραμπ - με την πράξη αυτή να αποτελεί το έγκλημα και όχι οτιδήποτε έχει να κάνει με την πραγματική καταβολή των χρημάτων για την απόκρυψη της υποτιθέμενης σχέσης.

Ωστόσο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου την Τρίτη, η Ντάνιελς προχώρησε σε λεπτομερείς περιγραφές της σεξουαλικής της σχέσης με τον Τραμπ, προκαλώντας την επίπληξη του δικαστή Χουάν Μέρτσαν και τους δικηγόρους του Τραμπ να ζητήσουν εκ νέου - ανεπιτυχώς - κακοδικία.

Η Ντάνιελς κατέθεσε ότι έλαβε περίπου 96.000 δολάρια από την πληρωμή των 130.000 δολαρίων, αφού ο ατζέντης και ο δικηγόρος της έκαναν περικοπές. Η είδηση της πληρωμής εμφανίστηκε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μόλις το 2018.

Ο Τραμπ κατηγορείται για 34 κακουργήματα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με τις πληρωμές και είχε δηλώσει αθώος.

Στόρμι ΝτάνιελςδικαστήριοδίκηΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραπορνό