Κόσμος|11.05.2024 15:19

Βόρειο Σέλας: Γιατί «στόλισε» τον πλανήτη - Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την ποικιλία χρωμάτων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Βόρειο Σέλας (AP) gallery
Βόρειο Σέλας (AP) gallery
Βόρειο Σέλας (AP) gallery
Βόρειο Σέλας (AP) gallery
Βόρειο Σέλας (AP) gallery
Βόρειο Σέλας (AP) gallery

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, το Βόρειο Σέλας, ήταν ορατό το βράδυ της Παρασκευής σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, λόγω της ισχυρότατης γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας 

Όπως εξηγεί το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, φορτισμένα σωματίδια από το Ήλιο, ταξίδεψαν μέχρι τη Γη, αλληλεπίδρασαν με την ατμόσφαιρα και σωματίδια στην ατμόσφαιρα και δημιούργησαν ένα σπάνιο υπερθέαμα!

Φωτογραφίες άρχισαν να ξεχειλίζουν τα social media. Από Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και την Ιεράπετρα!

 

Τα διάφορα χρώματα;

Πράσινο: Το πράσινο είναι το πιο κοινό χρώμα που φαίνεται από το έδαφος και παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια οξυγόνου σε υψόμετρα 100 έως 300 χλμ

Ροζ και σκούρο κόκκινο: Περιστασιακά, το κάτω άκρο ενός σέλαος θα έχει ένα ροζ ή σκούρο κόκκινο περιθώριο, το οποίο παράγεται από μόρια αζώτου σε υψόμετρα περίπου 100 χλμ

Κόκκινο: Λίγο ψηλότερα στην ατμόσφαιρα (σε υψόμετρα 300 έως 400 χλμ.), οι συγκρούσεις με άτομα οξυγόνου παράγουν κόκκινο σέλας.

Μπλε και μωβ: Τέλος, τα μόρια του υδρογόνου και του ηλίου μπορούν να παράξουν μπλε και μοβ σέλας, αλλά αυτά τα χρώματα τείνουν να είναι δύσκολο να τα δουν τα μάτια μας στον νυχτερινό ουρανό.  

 

Starlink: Προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την γεωμαγνητική καταιγίδα

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η γη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων δύο δεκαετιών εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας.

Η Starlink έχει την ιδιοκτησία περίπου του 60% των περίπου 7.500 δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη και έχει κυρίαρχη θέση στο δορυφορικό διαδίκτυο.

Ο Μασκ ανέφερε νωρίτερα σε μία ανάρτησή του στο Χ ότι οι δορυφόροι της Starlink επηρεάζονται σημαντικά από την γεωμαγνητική καταιγίδα, αλλά μέχρι τώρα εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά.

Το εντυπωσιακό βόρειο Σέλας «έντυσε» τον ουρανό της Αττικής

Το εντυπωσιακό βόρειο Σέλας καταγράφηκε και στον ουρανό της Αττικής, τον οποίο γέμισε με όμορφα χρώματα.

Όπως αναφέρει ο  διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς: «Το Σέλας είναι το ωραιότερο φυσικό φαινόμενο που γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους απ’ την απαρχή του κόσμου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω από τον Ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια  και η σημερινή είναι η 13η».

Δείτε εικόνες 

Το Βόρειο Σέλας, φάνηκε από πολλές περιοχές χαμηλών γεωγραφικών πλατών, ενώ στην Ελλάδα φάνηκε ακόμη και από τη Ζαχάρω Ηλείας!
 
 
Η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που «χτύπησε» τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, υπερφόρτωσε το Βόρειο Σέλας και έτσι ήταν ορατό σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ.
 
Βόρειο Σέλαςουρανόςκαταιγίδαειδήσεις τώρα