Κόσμος|15.05.2024 21:40

Κυβερνητικός εταίρος VMRO σε OPEN: Λέει πως σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κάνει λόγο για «Μακεδονία»

Newsroom

Την άποψή του ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν εξέφρασε ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος DPMNE Πάβλε Τραγιάνοφ και κυβερνητικός εταίρος του VMRO, στο OPEN.

Και ενώ ο θόρυβος από την απόφαση της Σιλιάνοφσκα να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» στην τελετή ορκωμοσίας της, παραβιάζοντας ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας της δεν έχει κοπάσει ο Πάβλε Τραγιάνοφ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους τονίζοντας ότι η χώρα του θα ακολουθήσει πιστά τα όσα επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο ακόμα και στη συνέντευξή του στο OPEN ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος DPMNE αποκαλούσε τη χώρα του με τον όρο «Μακεδονία» όπως έκανε ακριβώς και η νέα πρόεδρος.

«Η κυβέρνηση μας θα σεβαστεί τη συμφωνία της Ελλάδας με τη «Μακεδονία». Επειδή είμαστε πολύ κοντά ιστορικά στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τον όρο «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία. Αλλά στην επίσημη επικοινωνία μας θα το σεβαστούμε» ανέφερε αρχικά ο Πάβλε Τραγιάνοφ και συνέχισε: «Η νέα κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει την καλή σχέση με την Ελλάδα, αλλά και να τη βελτιώσει, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο. Πιστεύω ότι επειδή η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα είναι νομικός θα σεβαστεί το Σύνταγμά μας, θα σεβαστεί τη Συμφωνία ανάμεσα στη «Μακεδονία» και στην Ελλάδα».

Πρέπει να οργανωθεί μια συνάντηση Μητσοτάκη-Μιτσκόφσκι

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ο Πάβλε Τραγιάνοφ τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθεί μια συνάντηση με τους πρωθυπουργούς Μητσοτάκη-Μιτσκόφσκι αλλά και μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο προέδρους στο μέλλον.

«Θα πρέπει να οργανωθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Μιτσκόφσκι, θα ήταν πολύ ωραίο. Επίσης θα ήταν πολύ ωραίο να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σιλιάνοφσκα και την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» υπογράμμισε σχετικά.

πρόεδροςειδήσειςΣυμφωνία των Πρεσπώνπρωθυπουργόςειδήσεις τώραΒόρεια Μακεδονία