Κόσμος|17.05.2024 13:40

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοινώνει επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία το 2025, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επετείου των 1700 χρόνων από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, που έλαβε χώρα το 325. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Λισσαβόνα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι ο Πάπας επιθυμεί να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, πριν κατευθυνθεί προς τη Νίκαια.

Ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή για την οργάνωση της επίσκεψης, και ότι το Βατικανό θα επικοινωνήσει σύντομα με τις τουρκικές αρχές για τις λεπτομέρειες.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη πριν μεταβεί στην πόλη της Νίκαιας, όπου πραγματοποιήθηκε η Α΄ Σύνοδος της Νίκαιας, προσθέτοντας ότι έχει συσταθεί επιτροπή για την οργάνωση της επίσκεψης και ότι το Βατικανό θα επικοινωνήσει σύντομα με τις αρχές στην Τουρκία».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα δημοσιεύματα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρεται με τον εκκλησιαστικό του τίτλο ως Οικουμενικός Πατριάρχης, αντίθετα με τη συνήθη τουρκική πρακτική να αποκαλείται «Ρωμιός Πατριάρχης Φαναρίου».

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΠάπας Φραγκίσκοςειδήσεις τώρα