Επιστήμονες προειδοποιούν: Έξι φορές υψηλότερος ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
NewsroomΤο οικονομικό κόστος από την κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές υψηλότερο από ό,τι πιστευόταν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η άνοδος της θερμοκρασία κατά 1 βαθμό Κέλσιου από την προβιομηχανική εποχή, που έχει ήδη τελεστεί, θα έχει συνέπεια να συρρικνωθεί κατά 12%το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Adrien Bilal από το Harvard University και τον Diego Kanzig από το Northwestern University που συνυπογράφουν την επίμαχη μελέτη.
Κατά 50% φτωχότεροι οι άνθρωποι στο τέλος του 21ου αιώνα
Την ίδια ώρα, πολλοί επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα η παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κέλσιου. Το σενάριο αυτό εάν επαληθευτεί, το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο προειδοποιούν οι ερευνητές.
«Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κέλσιου θα προκαλέσει κατακόρυφη μείωση της παραγωγής, του κεφαλαίου και της κατανάλωσης που θα ξεπεράσει το 50% μέχρι το 2100. Οι οικονομικές απώλειες είναι τόσο σοβαρές που είναι συγκρίσιμες με την οικονομική ζημιά που προκαλείται από έναν πόλεμο», σημειώνουν.
Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά οι άνθρωποι στο τέλος του 21ου αιώνα θα είναι κατά 50% φτωχότεροι, από ό,τι θα ήταν αν η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταντο, επισημαίνει ο Adrien Bilal.
Η αγοραστική δύναμη θα ήταν 37% υψηλότερη, εάν δεν υφίσταντο η κλιματική αλλαγή
«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε τι θα κάναμε, εάν το εισόδημα μας ήταν διπλάσιο από ό,τι σήμερα», συμπληρώνει και εξηγεί πως η αγοραστική δύναμη θα ήταν σήμερα 37% υψηλότερη χωρίς την υπερθέρμανσή του πλανήτη.
Ο οικονομολόγος τονίζει ότι ο χαμένος πλούτος θα αυξηθεί κατακόρυφα αν η κλιματική κρίση επιδεινωθεί, προσθέτοντας ότι οι απώλειες θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που προκαλεί ένας πόλεμος. «Η σύγκριση μπορεί να φαίνεται σοκαριστική, αλλά υπάρχει μια αναλογία όσον αφορά το ΑΕΠ. Είναι μια ανησυχητική προοπτική», σχολιάζει.
Από την πλευρά του επισημαίνει ο Gernot Wagner, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia, που δεν συμμετείχε στη μελέτη παρατηρεί ότι οι δύο ερευνητές έκαναν ένα βήμα πίσω «συνδέοντας τις τοπικές επιπτώσεις με την παγκόσμια θερμοκρασία. Εάν τα αποτελέσματα τους αντέξουν κατά την αξιολόγηση από τους ομότιμους καθηγητές, και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω το αντίθετο, θα κάνουν τεράστια διαφορά στις εκτιμήσεις για τις κλιματικές ζημιές».
Πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ εάν τηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού
Πάντως, ακόμα κι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κέλσιου από την προβιομηχανική, οι απώλειες θα είναι σημαντικές. Συγκεκριμένα, εάν καταφέρουν τα κράτη να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 15%.
«Η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Θα είναι ένα φαινόμενο που θα κινείται αργά, αν και οι επιπτώσεις θα γίνουν έντονα αισθητές όταν χτυπήσουν», τονίζει ο Adrien Bilal.
Να σημειωθεί ότι σε άλλη μελέτη οι δύο οικονομολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέσο εισόδημα θα συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο μέσα τα επόμενα 26 χρόνια σε σύγκριση με το επίπεδο, στο οποίο θα βρισκόταν, εάν δεν υφίσταντο η κλιματική αλλαγή.
Και οι δύο μελέτες καθιστούν σαφές ότι το κόστος της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και του περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αν και δεν είναι ασήμαντο, ωχριά σε σύγκριση με το κόστος της ίδιας της κλιματικής αλλαγής.
«Η κλιματική αλλαγή που δεν έχει περιοριστεί είναι πολύ πιο δαπανηρή από το να μην κάνουμε τίποτα, αυτό είναι σαφές», επισημαίνει ο Gernot Wagner.
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
- Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
- Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
- Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις