Κόσμος|18.05.2024 14:16

Περί Γενοκτονίας των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Τρεις Τούρκοι ερευνητές θα στηρίξουν το ψέμα της Ελλάδας περί 'γενοκτονίας' [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο]» δημοσιεύεται στην εθνικιστική «ευρασιατικού προσανατολισμού» εφημεριδα Aydinlik ρεπορτάζ, όπου υποστηρίζονται:

«Το ψέμα της «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο], το οποίο τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μετά το ψέμα της «Γενοκτονίας των Αρμενίων» [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο], επιχειρείται να διατηρηθεί ζωντανό και φέτος με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου.

Τρεις Τούρκοι ερευνητές θα στηρίξουν το ψέμα για τη γενοκτονία...Τι είναι το ψέμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων...Γιατί η Ελλάδα διοργανώνει συνέδριο για την Γενοκτονία του Πόντου...Η Ελλάδα, η οποία κήρυξε 'γενοκτονία' [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο] την ημέρα που ο Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα,  θα διοργανώσει συνέδριο στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου με τη συμμετοχή και 3 Τούρκων συγγραφέων. Θα συμμετάσχουν στο «Συνέδριο Γενοκτονίας του Πόντου» από την Τουρκία οι Nevzat Onaran, Tufan Sisli και Tamer Cilingir, γνωστοί για την υπεράσπιση εθνοτικών διασπαστικών θέσεων.

Στην ανακοίνωση για το συνέδριο που θα διεξαχθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι αξιοσημείωτη η φράση «Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά». Η συνάντηση αναγγέλθηκε με τις ακόλουθες δηλώσεις: «Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 17.00. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου [σσ. Δήμου] Παύλου Μελά, στον τρίτο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, οδός Λαγκαδά 221(Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης).

Ανοίγουμε το κεφάλαιο των τουρκικών πηγών για τις κρυφές πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα της γενοκτονίας. Τρεις διακεκριμένοι Τούρκοι ερευνητές, συγγραφείς, αρθρογράφοι, ερευνητές αρχείων έρχονται από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Ελβετία για να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της ιστορίας. Οι δύο από τους τρεις ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα στοιχεία τους είναι αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά. Η Λέσχη Δράσης Νίκος Καπετανίδης θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας στην αναζήτηση της αλήθειας που θα οδηγήσει στην πραγματική ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ανατολίας. Δωρεάν. Με την υποστήριξη των εκδόσεων Αδελφοί Κυριακίδη Α.Ε. Τάσος Κυριακίδης».

Βρετανικό Σχέδιο

Οι θέσεις της Ελλάδας που κατηγορούν την Τουρκία για «Γενοκτονία των Ρωμιών [σσ. Ελλήνων]» [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο] διατηρούνται ζωντανές και κυκλοφορούν στην πιάτσα με αφορμή την 19η Μαΐου. Σύμφωνα με τα ψέματα που διαδίδουν τα με ιμπεριαλιστική στήριξη κέντρα στην Ελλάδα, ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε ο Ατατούρκ ήταν στην πραγματικότητα μια «Γενοκτονία των Ρωμιών» [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο]! Σύμφωνα με αυτούς, αν ο Ατατούρκ δεν είχε αποβιβαστεί στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919 και ο Τουρικός εθνικός αγώνας δεν είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ανατολία, θα είχε δημιουργηθεί ένα «Ρωμαίικο Κράτος του Πόντου» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ένα «Κράτος της Ιωνίας» στις περιοχές του Αιγαίου. Αυτό το σχέδιο που υποστηριζόταν από τους Βρετανούς ήταν ουσιαστικά ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κράτους-μαριονέτας στην Ανατολία.

Συγγραφέας της Duvar

Οι πρωτοβουλίες αυτές, που ανέπτυξε η Ελλάδα και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), έχουν ως στόχο να στριμώξουν την Τουρκία, όπως και με το ψέμα της «γενοκτονίας των Αρμενίων» [σσ. εισαγωγικά στο τ/πρωτότυπο]. Τις πρωτοβουλίες αυτές υποστηρίζουν ορισμένοι συγγραφείς από την Τουρκία, οι οποίοι υπερασπίζονται εδώ και χρόνια τον εθνοτικό διασπαστικό χαρακτήρα και εκδίδουν για τον σκοπό αυτό.

Ο Nevzat Onaran, ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα όνομα γνωστό για την πολύχρονη εργασία του πάνω σε αυτό το θέμα. Ο Onaran είναι αρθρογράφος της ηλεκτρονικής ε/φ Duvar. Ο Onaran αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Εργάστηκε ως λογιστής για ένα διάστημα και στη συνέχεια ως οικονομικός ρεπόρτερ για πολλές εφημερίδες και περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της Ozgur Gundem του PKK και της Evrensel.

Το ψέμα για τη γενοκτονία

Ο Tufan Sisli, όπως και ο Onaran, ασχολείται με εθνικά θέματα. Γράφει για την IZGAZETE, που εκδίδεται στη Σμύρνη. Παρουσιάζεται ως «δημοσιογράφος, ερευνητής οικονομικής ιστορίας». Στις δημοσιεύσεις και τις αναρτήσεις του, δηλώνει ανοιχτά ότι «η Τουρκία διέπραξε τη γενοκτονία των Αρμενίων». Πραγματοποιεί μελέτες για τις μειονότητες που ζουν στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τον Sisli, «ο Τopal Osman ήταν συμμορίτης, μακελάρης και εκτελεστής για λογαριασμό της Τουρκικής Επιτροπής Ένωσης και Προόδου!» Ωστόσο, ο Topal Osman πολέμησε εναντίον των συμμοριών Ρωμιών που διέπραξαν σφαγές στην περιοχή Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του Τ/Πολέμου της Ανεξαρτησίας και εξουδετερώνοντάς τους στην περιοχή προστάτευσε τους Τούρκους. Μετά την εγκαθίδρυση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ταξίδεψε στην Άγκυρα με τη μονάδα του και υπηρέτησε ως φρουρός του Mustafa Kemal Pasha.

Εθνοτικές διασπαστικές θέσεις

Ο Tamer Cilingir, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση, είναι ένα πρόσωπο που υπερασπίζεται με θέρμη τις εθνοτικές διασπαστικές θέσεις. Επίσης, προσελκύει την προσοχή της Ελλάδας με το βιβλίο του με τίτλο «Αλήθεια για τον Πόντο». Για το σκοπό αυτό, συμμετέχει σε συνέδρια που διοργανώνονται στο εξωτερικό. Στις 12 Μαΐου, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, υποστήριξε ότι 353 χιλιάδες Ρωμιοί σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Χαρακτήρισε την περιοχή της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας ως «περιοχή Ρωμιών - Πόντου». Προβαίνει σε προκλητικές δημοσιεύσεις.

Πόντοςτουρκικά ΜΜΕειδήσεις τώραΘεσσαλονίκηΓενοκτονία Ποντίων