Κόσμος | 19.05.2024 17:33

Εμπραχίμ Ραΐσι: Θρίλερ με ελικόπτερο στο κονβόι που τον μετέφερε - Ήταν μαζί του και ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Newsroom

Ανώμαλη προσγείωση πραγματοποίησε ελικόπτερο από την ομάδα ελικοπτέρων που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και συνεργεία διάσωσης βρίσκονται καθ' οδόν προς το σημείο του συμβάντος, γνωστοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως το ελικόπτερο που ενεπλάκη στο συμβάν μετέφερε τον Ραΐσι καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τοπικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, οι πληροφορίες των ΜΜΕ για το τι ακριβώς συνέβη είναι -προς το παρόν- συγκεχυμένες.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Farts κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραΐσι μετά τις αναφορές αυτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι Αρχές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 63χρονος Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος με τη δεύτερη προσπάθεια το 2021 και αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των νόμων περί ηθικής, επέβλεψε την αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και κράτησε σκληρή στάση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις.

Πολλοί θεωρούν πως φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Δύσκολο το έργο των διασωστών

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε από την πλευρά του ότι «μέλη της συνοδείας του προέδρου επικοινώνησαν με τα κεντρικά (στην Τεχεράνη), δίνοντας ελπίδες ότι το περιστατικό θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς απώλειες». Ωστόσο, το CNN μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση ήταν το ελικόπτερο του προέδρου.

Τα άλλα δύο από τα τρία ελικόπτερα του κομβόι έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Αλλά και το IRNA μετέδωσε ότι τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονταν να φτάσουν στην περιοχή του ατυχήματος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Ιρανικές πηγές κάνουν λόγο για μαρτυρικό θάνατο ορισμένων συντρόφων του Ραΐσι

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) αναφέρει ότι «ορισμένες ανεπίσημες πηγές αναφέρουν τον μαρτυρικό θάνατο ορισμένων από τους συντρόφους του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι» στο σημείο της συντριβής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Isna, «επίσημες πηγές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό».

Ο Ραϊσί ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Νωρίς την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Ιράνειδήσεις τώραελικόπτεροΑζερμπαϊτζάνΕμπραχίμ Ραΐσι