Κόσμος|19.05.2024 20:12

Ακόμα αναζητείται το ελικόπτερο του Ραΐσι: Προσεύχονται οι Ιρανοί - Πληθαίνουν τα σενάρια θανάτου στο Ισραήλ

Newsroom

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά την «αναγκαστική προσγείωση» του ελικοπτέρου που τον μετέφερε. Μαζί του, στο ίδιο ελικόπτερο, βρίσκονταν ο υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμιραμπντολαχιάν καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν είχε «αναγκαστική προσγείωση», όπως έχει μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση, ενώ άλλα ΜΜΕ στη χώρα μεταδίδουν πως επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες στο σημείο και υπογραμμίζουν τη δυσκολία των διασωστών να φτάσουν στην περιοχή, στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές»

Ανησυχία επικρατεί και λόγω και των καιρικών συνθηκών, με Ιρανό αξιωματούχο να αναφέρει νωρίτερα στο Reuters πως «η ζωή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε κίνδυνο».

«Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών την χώρας συνετρίβη καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

«Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», επισήμανε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στον λογαριασμό του προέδρου στο Instagram εμφανίστηκε γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα», ενώ η τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματος και άρχισε να μεταδίδει προσευχές.

 

Πληθαίνουν τα σενάρια θανάτου

Την ίδια ώρα, έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας φέρεται να συγκάλεσε το απόγευμα της Κυριακής (19/5) ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια θανάτου του Ραΐσι στη συντριβή του ελικοπτέρου να πληθαίνουν.

Η ιρανική τηλεόραση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει θάνατο ή τραυματισμό

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραΐσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή... ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα», μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ομάδες διάσωσης αναμένεται να φθάσουν στο πιθανό σημείο της συντριβής αργότερα, σήμερα το βράδυ.

Ιράναναγκαστική προσγείωσηελικόπτεροΕμπραχίμ Ραΐσιειδήσεις τώραΙσραήλ