Κόσμος|19.05.2024 23:39

Ιράν: Θρίλερ με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραΐσι

Newsroom

Αγνοείται η τύχη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου την Κυριακή (19/05).

Το βράδυ της Κυριακής η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πως εντοπίστηκε το ελικόπτερο, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι για την κατάσταση των επιβαινόντων. Ωστόσο, ο στρατός το διέψευσε. Λίγο μετά, διοικητής του ιρανικού στρατού δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι στρατιωτικά συνεργεία κατευθύνονται προς την ακριβή τοποθεσία του σημείου συντριβής του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με το CNN, ελήφθη σήμα από το ελικόπτερο και το κινητό τηλέφωνο ενός από τα μέλη του πληρώματος.

Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει πως δεν βρέθηκε το ελικόπτερο

Παράλληλα, αξιωματούχος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου που βρίσκεται στην περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις έρευνας τόνισε ότι «τα τοπικά μέσα ενημέρωσης» ευθύνονται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως το ελικόπτερο βρέθηκε.

Και ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε επίσης πως ο υπουργός Ενέργειας Ali Akbar Mehrabian δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Μεγάλη η έρευνα για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου

Περίπου 40 ομάδες έρευνας βρίσκονται στην περιοχή παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως μεταδίδει το SkyNews.

Η έρευνα γίνεται από ομάδες στο έδαφος, καθώς «οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατη τη διεξαγωγή εναέριων ερευνών» μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της ιρανικής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου, Pir-Hossein Koulivand.

Και 32 Τούρκοι ορειβάτες κατευθύνονται προς την περιοχή συντριβής του ελικοπτέρου

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών (AFAD) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 32 ορειβάτες και 6 οχήματα έχουν ξεκινήσει για την περιοχή όπου συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι. Το Ιράν ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας, συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με δυνατότητα νυχτερινής όρασης, για να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AFAD, «σήμερα λάβαμε πληροφορίες ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν κ. Ραΐσι είχε ατύχημα στα σύνορα Ιράν-Ναχτσιβάν». Σε απάντηση στο αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, η Τουρκία απέστειλε 32 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης ορειβατών, καθώς και 6 οχήματα από τις επαρχιακές διευθύνσεις της AFAD σε Βαν και Ερζουρούμ.

Επιπλέον, η AFAD ανέφερε ότι ομάδες ορειβατών έρευνας και διάσωσης, αποτελούμενες από 15 άτομα η καθεμία, από την Άγκυρα, το Ντιγιάρμπακιρ και το Ικόνιο βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να κινηθούν προς την περιοχή αν παραστεί ανάγκη.

Τα πρώτα σημεία ζωής

Νωρίτερα, υπήρξε επικοινωνία με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, δήλωσε αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση. Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, δήλωσε ότι έχει υπάρξει επαφή σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο ανταποκριτής του Skynews στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, λέει ότι αυτό σηματοδοτεί μια «πραγματικά σημαντική εξέλιξη».

«Υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες και ίσως βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο της συντριβής, κάτι που και πάλι θα ήταν μια στιγμή ελπίδας», προσθέτει.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές»

Το έργο των διασωστών δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, με Ιρανό αξιωματούχο να αναφέρει νωρίτερα στο Reuters πως «η ζωή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε κίνδυνο».

«Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών την χώρας συνετρίβη καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

«Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», επισήμανε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στον λογαριασμό του προέδρου στο Instagram εμφανίστηκε γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα», ενώ η τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματος και άρχισε να μεταδίδει προσευχές.

 

συντριβή ελικοπτέρουσυντριβήΙράνΕμπραχίμ Ραΐσιειδήσεις τώρα