Κόσμος|20.05.2024 07:12

Ιράν: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Εμπραχίμ Ραΐσι - Κανένα σημάδι ζωής στο σημείο συντριβής

Newsroom

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, το οποίο συνετρίβη χθες (19/5) σε ορεινή περιοχή της χώρας, όπου επικρατούσε ομίχλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν από χθες εντόπισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (20/5) το ελικόπτερο. Ωστόσο, όπως μεταδίδει, το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRINN στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212,, δεν εντοπίζονται επιζώντες.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής. Η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη» ότι υπάρχουν επιζώντες. Στο ελικόπτερο, εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Ιρανικά ΜΜΕ: Ο πρόεδρος Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν είναι νεκροί

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραΐσι, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν στο ελικόπτερο Bell 212 είναι όλοι νεκροί. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες». Την ίδια πληροφορία έδωσε ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, τουρκικό drone τύπου Ak?nc? εντόπισε «πηγή θερμότητας» που υπήρχαν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου ανέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Ποιοι επέβαιναν στο ελικόπτερο

Εννέα άτομα επέβαιναν συνολικά στο ελικόπτερο που συνετρίβη βόρεια του Ιράν την Κυριακή (19/5). Εκτός από τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν επέβαιναν επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και ένας πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας άλλος σωματοφύλακας.

 

Έκτακτη συνεδρίαση στην Τεχεράνη

Την ίδια στιγμή η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραΐσι.

Παράλληλα οι πολίτες του Ιράν προσεύχονται για την τύχη του προέδρου τους, την ώρα ο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεϊ κατέστησε σαφές ότι η η πορεία της χώρας δεν θα διαταραχθεί.

 

ατύχημασυντριβή ελικοπτέρουΙράνειδήσεις τώραειδήσειςΕμπραχίμ Ραΐσι