Κόσμος|21.05.2024 05:31

Νότια Αφρική: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Τζέικομπ Ζούμα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές

Newsroom

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, κορυφαίο δικαστικό όργανο της χώρας, αποφάνθηκε σήμερα ότι ο πρώην πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για να εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές αυτού του μήνα, μια απόφαση που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον επειδή μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Ζούμα, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από την προεδρία το 2018, διέρρηξε τις σχέσεις του με το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και διεξήγε εκστρατεία υπέρ ενός νέου κόμματος με την ονομασία uMkhonto we Sizwe (MK), το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την ένοπλη πτέρυγα του ANC. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ANC κινδυνεύει έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία και το MK συνιστά απειλή γι' αυτό, ιδιαίτερα στην επαρχία Ουαζούλου-Νατάλ, από την οποία κατάγεται ο Ζούμα και στην οποία είναι δημοφιλής.

Η δικαστική υπόθεση σε βάρος του 

Η υπόθεση ξεκινάει από την απόφαση που έλαβε το Μάρτιο η νοτιοαφρικανική εκλογική επιτροπή να αποκλείσει τον Ζούμα επειδή το Σύνταγμα απαγορεύει να γίνει βουλευτής οποιοσδήποτε έχει τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 12 μηνών ή μεγαλύτερη. Το 2021, ο Ζούμα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή δεν είχε εμφανισθεί σε έρευνα για διαφθορά. Τον Απρίλιο δικαστήριο ανέτρεψε τον αποκλεισμό του, λέγοντας πως η σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος ισχύει μόνο για πρόσωπα που είχαν την ευκαιρία να εφεσιβάλουν τις καταδίκες τους, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Ζούμα.

Στη συνέχεια η εκλογική επιτροπή προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Ο κ. Ζούμα κρίθηκε ένοχος για μια παράβαση και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών", δήλωσε η δικαστής Λιόνα Θέρον κατά την ανάγνωση της απόφασης, η οποία μπορεί να εφεσιβληθεί. "Συνεπώς δεν μπορεί να είναι μέλος της Εθνικής Συνέλευσης και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές», πρόσθεσε.

Το 2021 η φυλάκιση του Ζούμα είχε προκαλέσει ταραχές στην Κουαζούλου-Νατάλ, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι και οι οποίες είχαν εξελιχθεί σε ένα κύμα λεηλασιών.

εκλογέςδιαφθοράΤζέικομπ Ζούμαειδήσεις τώραΝότια Αφρική