Κόσμος|20.05.2024 17:59

Τούρκος υπουργός: «Το ελικόπτερο του Ραΐσι ή δεν διέθετε αναμεταδότη ή δεν είχε ποτέ εκ κατασκευής»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, υποστήριξε ότι το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι δεν διέθετε αναμεταδότη, γεγονός που εμπόδισε την έγκαιρη λήψη σήματος και την άμεση παρέμβαση των τουρκικών Αρχών.

«Ο αναμεταδότης του ελικοπτέρου του Ραΐσι ή δεν δούλευε ή δεν διέθετε καν αναμεταδότη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, αλλά βρέθηκε σε αδυναμία να αντιδράσει άμεσα λόγω της έλλειψης σήματος από το ελικόπτερο.

«Δεν λάβαμε κανένα σήμα» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας τη σημασία της ύπαρξης λειτουργικών αναμεταδοτών σε όλα τα αεροσκάφη για την ασφάλεια και την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν επιβεβαιωθεί η απουσία ενός τέτοιου βασικού εξοπλισμού, όπως ο αναμεταδότης, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και την ασφάλεια της πτήσης.

Όσον αφορά το ερώτημα αν υπήρχε πιθανότητα δολοφονίας, ο Ουράλογλου δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως στην αρχή έμοιαζε με ατύχημα επειδή ο καιρός ήταν ομιχλώδης.

ειδήσεις τώραΙράνελικόπτεροΕμπραχίμ ΡαΐσιΤουρκίασυντριβή ελικοπτέρου