Κόσμος|21.05.2024 16:10

Singapore Airlines: Σοκαριστικά βίντεο και φωτογραφίες από την πτήση του τρόμου

Newsroom

Θρίλερ στον αέρα έζησαν οι επιβάτες πτήσης από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη, όταν ένας επιβάτης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από σοβαρές αναταράξεις. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προς την Μπανγκόκ, όπου και προσγειώθηκε αναφέρει η Dail Mail.

8 λεπτά αναταράξεων

Το αεροσκάφος Boeing 777 της Singapore Airlines αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Δευτέρας στις 22.17 τοπική ώρα με 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο, η πτήση SQ321 παρουσίασε έντονες αναταράξεις ενώ πετούσε κοντά στον εναέριο χώρο της Μιανμάρ, σε μια περιοχή που αυτή τη στιγμή πλήττεται από ακραίες τροπικές καταιγίδες.

Μετά από περίπου 11 ώρες πτήσης από την απογείωση στο Λονδίνο, το αεροσκάφος έπεσε απότομα από ύψος περίπου 37.000 ποδιών σε ύψος 31.000 ποδών μέσα σε μόλις πέντε λεπτά καθώς ολοκλήρωσε τη διέλευση από τη θάλασσα Ανταμάν και πλησίασε στην Ταϊλάνδη.

Οι τρομοκρατημένοι επιβάτες περιέγραψαν ότι είχαν ελάχιστη προειδοποίηση για να φορέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους πριν το αεροσκάφος πέσει ξαφνικά. Όσοι δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας "εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι", είπε ένας από αυτούς.

Το αεροπλάνο - με αριθμό νηολόγησης 9V-SWM - εκτράπηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ, όπου πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στις 15.45 μ.μ. τοπική ώρα, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία στη σελίδα της στο Facebook.

Ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Τσάνγκι της Σιγκαπούρης στις 18.10 τοπική ώρα.

Ασθενοφόρα απεικονίστηκαν στον διάδρομο προσγείωσης δίπλα στο αεροπλάνο, με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μεταφέρουν τουλάχιστον ένα άτομο σε φορείο.

«Το αεροπλάνο απλά έπεσε»

Μαρτυρίες επιβατών συγκλονίζουν όπως αυτή του Andrew Davies, από το Lewisham του Λονδίνου που έγραψε «πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν - συμπεριλαμβανομένων των αεροσυνοδών που έκαναν ό,τι μπορούσαν», έγραψε και πρόσθεσε «το σήμα για τη ζώνη ασφαλείας άναψε, έβαλα αμέσως τη ζώνη μου και μετά το αεροπλάνο απλά έπεσε».

«Έκανα ΚΑΡΠΑ στον κύριο που πέθανε. Ένας άλλος επιβάτης ξάπλωσε στο διάδρομο πιο πίσω μου. Δεν είμαι σίγουρος τι τους συνέβη» συμπλήρωσε. 

«Τα αντικείμενα των ανθρώπων διασκορπίστηκαν, καφές και νερό πιτσιλίστηκαν στο ταβάνι. Σουρεαλιστικό. Τόσοι πολλοί τραυματίες. Κεφάλια άνοιξα, αυτιά αιμορραγούσαν. Μια κυρία ούρλιαζε από τους πόνους της πλάτης της. Δεν μπόρεσα να τη βοηθήσω - απλώς της έφερα νερό» έγραψε ένας άλλος και πρόσθεσε «απαίσια εμπειρία».

Ο Dzafran Azmir, ένας 28χρονος φοιτητής που επέβαινε στην πτήση, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει πριν πέσει ξαφνικά. «Ξαφνικά το αεροσκάφος άρχισε να γέρνει προς τα πάνω και υπήρχε τρέμουλο, οπότε άρχισα να προετοιμάζομαι για το τι θα συνέβαινε, και πολύ ξαφνικά υπήρξε μια πολύ δραματική πτώση, οπότε όλοι όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας εκτοξεύτηκαν αμέσως στο ταβάνι» είπε.

«Κάποιοι χτύπησαν το κεφάλι τους στο ταβάνι των αποσκευών και το χτύπησαν, χτύπησαν στα σημεία όπου βρίσκονται τα φώτα και οι μάσκες και το έσπασαν κατευθείαν».

Ένας νεκρός, από καρδιακή προσβολή

Σε ανακοίνωσή της στο Facebook, η Singapore Airlines επιβεβαίωσε την αναγκαστική προσγείωση και ότι ένας επιβάτης έχασε τη ζωή του στο περιστατικό.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Singapore σε συνέντευξη Τύπου, ο επιβάτης που έχασε τη ζωή του είναι από τη Βρετανία, 73 ετών και πιθανότατα υπέστη καρδιακή προσβολή.

Επτά άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τις έντονες αναταράξεις.

Το τελευταίο του ατύχημα με θύματα ήταν μια πτήση από τη Σιγκαπούρη προς το Λος Άντζελες μέσω Ταϊπέι, όπου συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου 2000 πάνω σε κατασκευαστικό εξοπλισμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ταϊβάν Ταογιουάν, αφού προσπάθησε να απογειωθεί από λάθος διάδρομο. Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους 83 από τους 179 επιβαίνοντες.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το σημερινό περιστατικό οφείλεται στο αεροπλάνο, είναι η τελευταία τρομάρα που αφορά αεροσκάφος κατασκευής Boeing τις τελευταίες εβδομάδες.

Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια έχουν ταλαιπωρήσει την εταιρεία από τότε που πόρτα εξερράγη σε ένα 737 Max σε πτήση της Alaska Airlines τον Ιανουάριο.

Η κρίση ασφάλειας στην Boeing έχει οδηγήσει σε ελλείψεις αεροσκαφών, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα ακυρώσεων αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι Βρετανοί προετοιμάζονται για τις διακοπές τους.

πτήσηΛονδίνοSingapore Airlinesειδήσεις τώραΣιγκαπούρη