Κόσμος|21.05.2024 23:00

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ισπανίας – Αργεντινής: Η Μαδρίτη ανακάλεσε την πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες

Newsroom

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ισπανία και την Αργεντινή που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι για την σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την μόνιμη ανάκληση της Ισπανίδας πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες.

«Σας ανακοινώνω ότι αποσύρουμε την πρεσβευτή μας από το Μπουένος Άιρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ανακληθεί για διαβουλεύσεις.

«Η πρεσβευτής θα παραμείνει οριστικά στην Μαδρίτη. Η Αργεντινή δεν θα έχει πλέον ισπανό πρεσβευτή», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής ως «μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων».

«Είναι γεγονός πρωτοφανές ένας αρχηγός κράτους να έρχεται στην πρωτεύουσα μίας άλλης χώρας για να καθυβρίσει του θεσμούς της και για να αναμειχθεί κατάφωρα στις εσωτερικές της υποθέσεις», συνέχισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Πώς ξεκίνησε η κρίση

Η διπλωματική κρίση προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Χαβιέρ Μιλέι, επίτιμου προσκεκλημένου στο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας.

Σε ομιλία του σε πολεμοχαρή τόνο, ο Μιλέι επετέθη, όπως συνηθίζει, κατά του σοσιαλισμού, αλλά και κατά της συζύγου του ισπανού πρωθυπουργού, της Μπεγκόνια Σάντσεθ, χωρίς πάντως να την κατονομάσει.

«Οι παγκόσμιες ελίτ δεν αντιλαμβάνονται σε ποιον βαθμό μπορεί να είναι καταστροφική η εφαρμογή των ιδεών του σοσιαλισμού. Δεν γνωρίζουν το είδος της κοινωνίας και της χώρας που αυτό μπορεί να δημιουργήσει και το είδος των ανθρώπων που γαντζώνονται από την εξουσία και το επίπεδο των καταχρήσεων που αυτό μπορεί να προκαλέσει», είπε ο Μιλέι.

«Οταν έχετε μία διεφθαρμένη γυναίκα, βρωμίζεστε και παίρνετε πέντε μέρες για να σκεφθείτε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αργεντινής που δεν συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε ή με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κατά την παραμονή του στην ισπανική πρωτεύουσα.

Με τις δηλώσεις του θεωρήθηκε ότι αναφερόταν ξεκάθαρα στην πρόσφατη απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ να διακόψει για πέντε μέρες όλες του τις δραστηριότητες για να σκεφτεί αν θα παραιτηθεί ή όχι, μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας κατά της συζύγου του για άσκηση αθέμιτης επιρροής και για διαφθορά.

διπλωματίαειδήσειςπρεσβευτήςειδήσεις τώραΑργεντινήΙσπανία