Κόσμος|22.05.2024 03:30

Ρωσία: Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να αναπτύξει όπλα στο διάστημα

Newsroom

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα, την επομένη της απόρριψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ρωσικού σχεδίου απόφασης για το ζήτημα αυτό και έπειτα από παρόμοιες κατηγορίες της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας.

Αυτή η ανταλλαγή κατηγοριών αναβιώνει το φόβο, ο οποίος είχε εξαφανισθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, για μια ενδεχόμενη κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα, παρά την ύπαρξη από το 1967 μιας συνθήκης για το διάστημα που καλεί «να μην αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα ούτε οποιοδήποτε άλλο από τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν επινοηθεί ειδικά για να τεθούν σε τροχιά».

Με την απόρριψη του ρωσικού κειμένου χθες, Δευτέρα, από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξαν πως έχουν στόχο «να θέσουν όπλα στο εξωατμοσφαιρικό διάστημα και να το κάνουν αρένα στρατιωτικής σύγκρουσης», κατήγγειλε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

«Μια νέα ευκαιρία να εμποδισθεί μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα χάθηκε με σφάλμα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», συνέχισε η Ζαχάροβα, υπερασπιζόμενη το ρωσικό σχέδιο απόφασης ως «εποικοδομητική πρωτοβουλία».

Σχέδια για μη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος

Στα τέλη Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είχαν παρουσιάσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το δικό τους σχέδιο απόφασης για να εμποδισθεί μια στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, όμως η Ρωσία άσκησε βάτο επικρίνοντας το γεγονός ότι το κείμενο δεν επικεντρωνόταν παρά σε ένα μόνο είδος όπλων, τα πυρηνικά όπλα.

Το σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, στο οποίο επαναλαμβανόταν εν μέρει το κείμενο που είχε μπλοκαριστεί τον Απρίλιο, καλούσε επιπλέον όλα τα κράτη μέλη να λάβουν «επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν για πάντα την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα και την απειλή χρήσης ή τη χρήση ισχύος στο διάστημα».

Με επτά ψήφους υπέρ (κυρίως της Ρωσίας, της Κίνας, της Αλγερίας), επτά κατά (κυρίως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας) και μια αποχή (Ελβετία), το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί.

ειδήσειςΡωσίαόπλαΗΠΑδιάστημαειδήσεις τώρα