Κόσμος|23.05.2024 00:30

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε υγειονομικούς και εγκαταστάσεις υγείας στις εμπόλεμες ζώνες το 2023

Newsroom

Οι επιθέσεις σε υγειονομικούς και εγκαταστάσεις υγείας σε πολεμικές ζώνες το 2023 έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους αφότου άρχισαν να καταγράφονται πριν από 11 χρόνια, όπως ανέφερε σήμερα μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, με σχεδόν τις μισές από αυτές τις επιθέσεις να αποδίδονται σε κρατικές δυνάμεις.

Η Συμμαχία Διασφάλισης Υγείας στη Σύγκρουση, που αποτελείται από 40 οργανώσεις μεταξύ των οποίων ιατρικές ΜΚΟ, κατέγραψε 2.562 περιστατικά βίας ή παρεμποδίσεις, περιλαμβανομένων συλλήψεων, δολοφονιών και απαγωγών γιατρών και πληγμάτων σε νοσοκομεία, σε 30 συγκρούσεις μεταξύ των οποίων στη Γάζα, στην Ουκρανία και στο Σουδάν.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση περίπου 25% σε σύγκριση με το 2022. Αντίθετα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επίσης τεκμηριώνει επιθέσεις στον τομέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η συμμαχία καταλογίζει ευθύνες και είπε πως κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για περίπου τις μισές από τις επιθέσεις.

489 περιστατικά στη Γάζα 

Ο Λεν Ρούμπενσταϊν, επικεφαλής της συμμαχίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ζήτησε «πολύ περισσότερη δυναμική δράση ώστε να τελειώσει η μάστιγα της βίας εναντίον του υγειονομικού τομέα», καλώντας τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων σε δράστες επιθέσεων και να ασκήσουν πιέσεις στους εισαγγελείς ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί δεδομένα ανοικτού κώδικα και συμβολές εταίρων και διασταυρώσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν διπλοεγγραφές περιστατικών. Η συμμαχία καταλόγισε 489 περιστατικά στη Γάζα πέρυσι στις ισραηλινές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων θάνατοι ή τραυματισμοί υγειονομικών και πλήγματα ή επιδρομές σε νοσοκομεία. Η ευθύνη δεν έχει προσδιοριστεί σε επτά ακόμη περιπτώσεις, περιλαμβανομένων των θανάτων έξι Ισραηλινών στρατιωτικών υγειονομικών που σκοτώθηκαν σε μάχες σε ξεχωριστά περιστατικά μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Άχλι στις 17 Οκτωβρίου 2023, ανέφερε. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα χρησιμοποιούνται ως βάσεις μαχητών της Χαμάς.

ΓάζαΛωρίδα της Γάζαςεπίθεσηπόλεμοςειδήσεις τώρα