Κόσμος|08.04.2019 20:22

Βρέθηκαν βακτήρια και μύκητες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Newsroom

Η NASA παρουσίασε για πρώτη φορά έναν κατάλογο με όλα τα μικρόβια και τους μύκητες που βρέθηκαν μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η μελέτη γύρω από τα μικρόβια και τους μύκητες του διαστήματος θα βοηθήσει στο να υπάρξουν καλύτερα μέτρα προστασίας για την υγεία των αστροναυτών.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από διάφορα σημεία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (τουαλέτα, παράθυρα, γυμναστήριο, τραπέζι φαγητού, καταλύματα ύπνου κ.ά.) σε χρονικό διάστημα 14 μηνών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα μικρόβια του ISS σε μεγάλο βαθμό έχουν σχέση με τους ανθρώπινους οργανισμούς. Τα πιο κοινά από αυτά είναι τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου (26% του συνόλου). Ακολουθούν τα Pantoea (23%) και οι βάκιλοι (11%).

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες εντόπισαν τον χρυσίζοντα σταφυλόκκοκο (10%), έναν κοινό μικροοργανισμό που ζει στο ανθρώπινο δέρμα και μέσα στη μύτη, καθώς και εντεροβακτήρια του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος. Το γεγονός ότι βακτήρια σαν και αυτά βρίσκονται σε αφθονία στη Γη οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι ο ISS μοιάζει αρκετά με άλλα κλειστά περιβάλλοντα, στα οποία ζουν οι άνθρωποι.

Η ερευνήτρια δρ Τσενσίνσκα Σίλαφ δήλωσε: «Είναι άγνωστο κατά πόσο αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες στους αστροναύτες. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η υγεία κάθε αστροναύτη και το πώς οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί λειτουργούν στο διαστημικό περιβάλλον».Οι επιστήμονες μελετούν ακόμη το αν και σε ποιο βαθμό τα βακτήρια που εντόπισαν, θα μπορούσαν να διαβρώσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι, οι κοινότητες των μυκήτων εμφανίζουν σταθερότητα διαχρονικά, ενώ τα βακτηρίων μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Ένα άλλο πείραμα, με την ονομασία BIOMEX, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου(DLR), διαπιστώθηκε ότι γήινοι οργανισμοί κολλημένοι στο εξωτερικό του ISS κατάφεραν να επιβιώσουν για 533 ολόκληρες μέρες, παρά τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα. Η ανθεκτικότητα αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούν και άλλοι μικροοργανισμοί σε «εχθρικά» περιβάλλοντα όπως του Άρη και τον άλλων πλανητών.

Κατά το πείραμα ΒΙΟΜΕΧ (BIOlogy and Mars EXperiment) διάφοροι οργανισμοί εκτέθηκαν σκόπιμα από το 2014 έως το 2016 σε «αρειανές» συνθήκες στο εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος κινείται σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη και σήμερα (8/4) βρίσκονται εκεί 6 αστροναύτες.

Τα αρχαιοβακτήρια, μονοκύτταροι μικροοργανισμοί με μακρά εξελικτική ιστορία τουλάχιστον τρεισήμισι δισεκατομμυρίων ετών στη Γη, αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικά. Επίσης ακραιόφιλοι οργανισμοί που προέρχονταν από την Αρκτική, την Ανταρκτική, τις ‘Αλπεις και τις στέπες αποδείχθηκαν επίσης πολύ ανθεκτικοί και οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να βρεθούν τέτοιοι οργανισμοί και σε άλλα περιβάλλοντα (εκτός Γης).

διάστημαΔιεθνής Διαστημικός ΣταθμόςNASA