Κόσμος|22.05.2024 22:00

Προωρες εκλογές Βρετανία: Γιατί πήρε την απόφαση τώρα ο Σούνακ; Η αντίδραση των Εργατικών

Newsroom

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν, επιβεβαιώθηκαν: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ προκήρυξε και επίσημα πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, παρότι διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως οι κάλπες θα στηθούν το Φθινόπωρο. Μια κίνηση που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές είναι υψηλού ρίσκου.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Σε ανάλυσή του ο Guardian επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις αποφάσεις Σούνακ και παραθέτει τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές της 4 ης Ιουλίου, που όπως εκτιμάται θα τις κερδίσουν οι Εργατικοί με μεγάλη διαφορά.

Μετά την ανακοίνωση του Σούνακ, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, δημοσίευσε ένα βίντεο στο X, λέγοντας ότι είναι «ώρα για αλλαγή» και προειδοποιώντας ότι πέντε ακόμη χρόνια με τους Συντηρητικούς θα σήμαινε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. «Σταματήστε το χάος- γυρίστε σελίδα- αρχίστε να ξαναχτίζετε», πρόσθεσε.

Η ανάλυση του Guardian για τις εκλογές στη Βρετανία

Γιατί το ζητάει τώρα;

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας λέει εδώ και μερικές εβδομάδες ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βελτιώνεται. Στην ομιλία του έξω από το Νο 10, ο Σουνάκ είπε ότι η κυβέρνηση είχε «επιτύχει δύο σημαντικά ορόσημα», τη μείωση του πληθωρισμού και την ανάπτυξη της οικονομίας ταχύτερα από άλλες χώρες της G7.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση είναι πιθανό να ισχυριστεί ότι καλεί τώρα, επειδή η οικονομία έμεινε πίσω, και τα πράγματα είναι απίθανο να φαίνονται καλύτερα για τους Συντηρητικούς το φθινόπωρο.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Ρίσι Σουνάκ έλαβε άδεια από τον βασιλιά για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Η δυνατότητα προκήρυξης εκλογών επέστρεψε στο βασιλικό προνόμιο μετά την περίοδο από το 2011 έως το 2022, όταν οι βουλευτές μπορούσαν να ψηφίσουν για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εκτός της καθορισμένης πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας.

Τι συμβαίνει στο κοινοβούλιο;

Συνήθως μεσολαβούν αρκετές ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση του κοινοβουλίου ή την προκήρυξη της διάλυσης πριν από τη διάλυση. Ο Σουνάκ δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα λήξει στις 30 Μαΐου. Οποιαδήποτε τελευταία νομοθετήματα θα πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες, με τα νομοσχέδια που δεν θα τα καταφέρουν να εγκαταλείπονται, καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Τι συμβαίνει με τους βουλευτές;

Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, οι βουλευτές θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ξεκινήσουν προεκλογική εκστρατεία: δεν θα είναι πλέον βουλευτές αλλά υποψήφιοι. Ωστόσο, οι υπουργοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να κατέχουν τις θέσεις και τις αρμοδιότητές τους. Η κυβερνητική δραστηριότητα περιορίζεται, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ώστε να μην δαπανάται δημόσιο χρήμα για πολιτικούς σκοπούς.

Πόσο θα διαρκέσει η προεκλογική εκστρατεία;

Για τις επόμενες περίπου έξι εβδομάδες, οι πολιτικοί αρχηγοί, θα περιοδεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους για τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν πολιτικές συγκεντρώσεις, να ανέβουν σε πολεμικά λεωφορεία και να εκφωνήσουν δεκάδες ομιλίες.

Πότε θα κυκλοφορήσουν οι διακηρύξεις;

Τα κόμματα τείνουν να δημοσιεύουν το έγγραφό τους που περιγράφει τις πολιτικές τους περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, για να διασφαλίσουν ότι είναι νωπές στο μυαλό των ψηφοφόρων.

Θα υπάρξουν τηλεοπτικές συζητήσεις;

Ο Σούνακ και ο Στάρμερ αναμένεται να αναμετρηθούν, αλλά είναι πιθανό να θέλουν να εκτοπίσουν τα μικρότερα κόμματα και να το κάνουν αμφίρροπο. Τα προηγούμενα χρόνια, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί έστελναν αντιπροσώπους στη θέση τους όταν συμμετείχαν άλλα κόμματα.

Τι θα συμβεί την ημέρα της ψηφοφορίας;

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 10 το βράδυ ώρα Βρετανίας. Στο κλείσιμο δημοσιεύεται ένα exit poll, το οποίο τείνει να προβλέπει σωστά το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα από κάθε εκλογική περιφέρεια αρχίζουν να προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι το πρωί είναι συνήθως σαφές ποιος είναι ο νικητής, με τον πρωθυπουργό είτε να παραιτείται είτε να παραμένει στο αξίωμα.