Κόσμος|23.05.2024 17:36

Νέο ευρωτουρκικό πινγκ πονγκ στην Άγκυρα: Βάρχελι και Φιντάν συνεχίζουν να συμφωνούν ότι διαφωνούν

Μαρία Ζαχαράκη

Με εκατέρωθεν αιχμές πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Άγκυρα μεταξύ Ευρωπαίου αξιωματούχου και Τουρκίας.

Ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι -που επισκέπτεται την Άγκυρα- και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αντάλλαξαν αιχμηρές δηλώσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο αξιωματούχων υπογράμμισαν για άλλη μια φορά τις βαθιές διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και την έλλειψη προόδου στο ζήτημα αυτό.

Όλιβερ Βάρχελι: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου

Ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας στο ζήτημα του κράτους δικαίου, κατέστησε σαφές στον Χακάν Φιντάν ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας η ανατροπή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αναστολή των διαπραγματεύσεων. Ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει αυτή την απόφαση, αλλά αυτό προϋποθέτει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στη λειτουργία του κράτους δικαίου.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί, λόγω οπισθοδρόμησης στο ζήτημα του κράτους δικαίου. Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση με μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου».

Χακάν Φιντάν: Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την «πολιτική της ταυτότητας»

Απαντώντας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση στη στρατηγική σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα κατηγόρησε ορισμένα κράτη - μέλη ότι υψώνουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας μέσω μιας νέας «πολιτικής της ταυτότητας», όπως την ονόμασε. Ο Φιντάν υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική χρησιμοποιείται ως μέσο προπαγάνδας, με αντιτουρκική και αντιισλαμική ρητορική, για να κερδίζονται «φτηνές» ψήφοι και να ανεβαίνουν στην εξουσία λαϊκιστές πολιτικοί.

«Στην πραγματικότητα, το ερώτημα της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτα να απαντηθεί από τους Ευρωπαίους φίλους μας.

Το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν την πολιτική της "ταυτότητας", ειδικά στην εσωτερική τους πολιτική, χρησιμοποιούν έναν φθηνό και ανέξοδο αντι-τουρκικό λόγο, έναν αντι-ισλαμικό λόγο, ειδικά σε συνδυασμό με το χαρτί των μεταναστών και τον παρουσιάζουν στις κοινωνίες τους με προπαγανδιστικό τρόπο, μέσα σε ένα σύννεφο και έρχονται στην εξουσία κερδίζοντας φτηνές ψήφους, αυτό τους φέρνει φυσικά στην εξουσία.

Το πότε και πώς θα απαλλαγούν από την πολιτική της "ταυτότητας" και θα τη μεταφέρουν σε ένα στρατηγικό πλαίσιο είναι φυσικά δική τους επιλογή».

ειδήσεις τώραΤουρκίαΧακάν ΦιντάνΕυρωπαϊκή Ένωση