Κόσμος|08.04.2019 22:49

Στην Καλαμάτα ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό

Newsroom

Το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις 21:30, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» το αεροσκάφος του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό. Ο αρχηγός του κράτους έφθασε στη Μεσσηνία για να συμμετάσχει στο 5ο Διεθνές συνέδριο για την προστασία των θαλασσίων θηλαστικών που πραγματοποιείται στη «Costa Navarino».

Το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη διεξάγεται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας που εμπλέκεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη η Μεσόγειος φιλοξενούν ορισμένα από τα πλέον παγκοσμίως σπάνια θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων όμως απειλούνται με εξαφάνιση. Ο άνθρωπος παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός τους, με τη λίστα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ασκούν πιέσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον να αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται και η απειλή των εξορύξεων πετρελαίου.

«Η παγκόσμιας εμβέλειας Συνδιάσκεψη αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία να αναδειχθούν οι ελληνικές θάλασσες, ένας άγνωστος παράδεισος για τα θαλάσσια θηλαστικά, ως hotspot στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αναλογιζόμενοι τις τεράστιες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης να σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής για τη διατήρηση της  θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων», σημειώνει η συντονίστρια της Συνδιάσκεψης και συνεργάτης του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελείται από 25 συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια. Εκτός από το θέμα των απειλών που θέτουν οι εξορύξεις πετρελαίου στα θαλάσσια θηλαστικά, στο επίκεντρο θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ναυτιλίας και κητωδών στη Μεσόγειο, η προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές (π.χ. αλληλεπιδράσεις μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και αλιείας μικρής κλίμακας), καθώς και οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της κατάστασης των περιοχών που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για τα  θαλάσσια θηλαστικά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ.

Καλαμάτα