Κόσμος|26.05.2024 22:45

Τουρκία: Λιτότητα για τους πολίτες, αλλά όχι για τον Ερντογάν ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανακοίνωσε το Μάιο μέτρα λιτότητας με βαθιές περικοπές στα οχήματα των δημόσιων αξιωματούχων.

Όλες οι νέες αγορές και ενοικιάσεις πρέπει να σταματήσουν στην Τουρκία για τρία χρόνια. Γνωστά ως «πακέτο δημόσιας αποταμίευσης», τα μέτρα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής και στον περιορισμό του πληθωρισμού. Αυτό περιλαμβάνει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, που περιορίζουν τις νέες κατασκευές κτιρίων και μείωση κατά 10% των πιστώσεων αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, νέο προσωπικό θα προσλαμβάνεται μόνο για την αντικατάσταση συνταξιούχων.

Η λιτότητα έμεινε έξω από το Παλάτι

Σύμφωνα με τον Τζεμ Τσακμακλί, αναπληρωτή καθηγητή οικονομικών, το πρόγραμμα είναι «ντροπή». Δεν αγγίζει τα πιεστικά προβλήματα και αντιμετωπίζει μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Οι πολίτες και οι οικονομολόγοι περίμεναν να ακούσουν για αυτό το πακέτο εδώ και εβδομάδες. Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας στον δημόσιο τομέα δεν έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο, σχολίαζε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού, όταν οι δαπάνες του προεδρικού μεγάρου τον Απρίλιο αυξήθηκαν 8 φορές σε σύγκριση με πέρυσι. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP Μπουρχανετίν Μπουλούτ κατήγγειλε ότι το παλάτι ξοδεύει δύο κατώτατους μισθούς ανά λεπτό και τα έξοδα έφτασαν το 1,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (450 εκατ. ευρώ/χρόνο).

Μετά τις ανακοινώσεις, πολλοί αμφισβήτησαν πόσα χρήματα θα μπορούσε πραγματικά να εξοικονομήσει το σχέδιο. Όπως επεσήμανε ένας οικονομολόγος το προβλεπόμενο ποσό εξοικονόμησης των 100 δισ. TL θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού. Και όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καλύπτει μόνο το 3%. Ο επικεφαλής του CHP Οζγκιούρ Οζέλ παρομοίασε το σχέδιο με ένα «μεταμφιεσμένο πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Πολλοί επέκριναν τα μέτρα ότι επιβαρύνουν περισσότερο τους μέσους πολίτες από τα πλούσια τμήματα της κοινωνίας, ενώ ευνοούν επίσης τις θυγατρικές του ΑΚΡ. Αντίθετα, οι πρώτες αντιδράσεις από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι δεν φάνηκαν να ενοχλούνται καθόλου από τους ρυθμούς πληθωρισμού, ήταν μάλλον θετικές.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνλιτότηταΤουρκίαειδήσεις τώρα