Κόσμος|27.05.2024 16:17

Εμφύλιος γκιουλενιστών στην Πενσυλβάνια - Καταγγελίες για «απαγωγή» του Γκιουλέν

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονη σύγκρουση στους κόλπους της οργάνωσης των γκιουλενιστών (FETO) στην Πενσυλβάνια φέρεται να έχει ξεσπάσει, ενώ καταγγέλλεται ακόμα ότι ανώτατα στελέχη της«απήγαγαν» τον ηγέτη τους, Φετουλάχ Γκιουλέν. Παράλληλα, «αποκαλύπτεται» ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν οργανώθηκε από 20-30 στελέχη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο φιλο-κυβερνητικός ιστότοπος Haber7, την απαγωγή αποκάλυψε ο Εμπουσελεμέ Γκιουλέν, ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσω ενός βίντεο, όπου υβρίζει μέλη της οργάνωσης κατηγορεί τον Τζεβντέντ Τούρκγιολού, γνωστό ως το «μαύρο κουτί» του Γκιουλέν, για την οργάνωση της απαγωγής.

«Είμαι εδώ. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα. Εδώ όμως υπάρχουν και μα...κες. Ω συγνώμη, δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή. Απήγαγαν και τον Χοτζαεφέντη (σ.σ. ιμάμη Γκιουλέν) και τον μετέφεραν σε άλλο μέρος... Συγγνώμη, το ξέχασα. Δεν έχουμε πια δάσκαλο».

Αποκαλύψεις για την 15η Ιουλίου

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες αργότερα διέγραψε, ο Εμπουσελεμέ Γκιουλέν αποκάλυψε ότι το «Συμβουλευτικό Συμβούλιο» στην Πενσυλβάνια σχεδίασε το πραξικόπημα στην Τουρκία, κατονομάζοντας ως ηθικούς αυτουργούς ανώτερα μέλη της FETO, όπως τον Μπαρμπαρός Κοτζάκουρτ, Τζεβντέντ Τούρκγιολού και Αντίλ Οκσούζ.

«Ας το καταγράψουμε εδώ για να γνωρίζετε, σε περίπτωση που πεθάνουμε ή πάθουμε κάτι. Είμαι μάρτυρας, έχω κι άλλους μάρτυρες. Το σχεδιάσατε μπροστά στα μάτια μου. Το παρουσιάσατε στο δάσκαλό μου (σ.σ. ιμάμη Γκιουλέν) και με αναγκάσατε να το κάνω».

Προσθέτει ότι οι συνωμότες ενέπλεξαν στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Φετουλάχ Γκιουλέν. «Αυτούς τους μα...κες πρέπει να τους παραδώσουμε στους μουλάδες και τα μέσα ενημέρωσης, όλους τους μεγάλους αδελφούς, που μας βάζουν να φαινόμαστε ότι είμαστε ενάντια στο κράτος και το λαό μας. Γιατί υποφέρω από αυτόν τον ηλίθιο, τον Μπαρμπαρός, εδώ και 8 χρόνια; Αυτή τη στιγμή με μια οδοντογλυφίδα κάθεται και καθαρίζει τα δόντια του... Πριν από 8 χρόνια έπρεπε να παραδώσουμε στο κράτος αυτούς τους 20-30 μα...κες. Παριστάνατε τους ήρωες. Σιωπήσαμε για να μην ζημιώσουμε την υπόθεση... Τι άλλο θα κάνουν; Έκαναν πραξικόπημα! Να είστε παλικάρια. Βγείτε έξω και πείτε τα όλα. Αυτός... ο μα...κας ο Μπαρμπαρός, ο Τζεβντέτ, ο γιατρός Αλί, ο Αλί Σαμί, ο Αντίλ. Γ..ώ τους νεκρούς σας!».

«Πραξικόπημα» στον Γκιουλέν από στελέχη του

Ο δικηγόρος της οργάνωσης, Μπουράκ Μπεκίρογλου, κατήγγειλε επίσης μέσω κοινωνικών δικτύων ότι ο Τζεβντέντ Τούρκγιολού, γνωστός ως 'Ψηλός Τζεβντέτ' στην οργάνωση, επιδιώκει να ελέγξει τη βάση της οργάνωσης απομακρύνοντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Ο Τζεβντέντ Τούρκγιολού και οι ακόλουθοι του απήγαγαν τον ηγέτη της οργάνωσης Γκιουλέν, ο οποίος μετά βίας μπορούσε να σταθεί με φαρμακευτική αγωγή και του οποίου οι διανοητικές ικανότητες είναι αδύναμες. Ο λόγος της απαγωγής είναι ότι φοβούνται ότι, αν πεθάνει ο Γκιουλέν, δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τη βάση της οργάνωσης».

Σύμφωνα με τον Μπεκίρογλου, «κρύβοντας τον Γκιουλέν και χρησιμοποιώντας τον ως πνευματικό ηγέτη, θα συγκεντρώσουν περισσότερη υποστήριξη από τη βάση και θα αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε περίπτωση θανάτου του Γκιουλέν, η οργάνωση θα χωριστεί σε τρία μέρη και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποσύνθεσης. Για να το αποτρέψουν αυτό, ενεργούν μαζί με τον Μπαρμπαρός Κοτζάκουρτ και τον Μουσταφά Οζτζάν».

Ο «δελφίνος» Τζεβντέτ Τουρκγιολού

Ο δικηγόρος καταλήγει ότι «ο Γκιουλέν είναι πλέον μαριονέτα, ενώ ο Τζεβντέντ Τούρκγιολού και οι άλλοι επικεφαλής της οργάνωσης παριστάνουν το σκηνοθέτη του κουκλοθέατρου. Ο Γκιουλέν πηγαίνει όπου τον πάνε. Έχει χάσει τα λογικά του. Τον τραβάνε εδώ κι εκεί. Προς το παρόν, η περιουσία βρίσκεται στα χέρια του Τζεβντέντ Τούρκγιολού».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΦετουλάχ Γκιουλένπραξικόπημαγκιουλενιστέςεμφύλιοςειδήσεις τώρα