Κόσμος | 27.05.2024 16:57

Ευρωεκλογές 2024: Άνοιγμα Λεπέν σε Μελόνι

Newsroom

Άνοιγμα στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έκανε η Μαρίν Λεπέν, προτείνοντας της να σχηματίσουν μια δεξιά υπερομάδα δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. 

Τι είπε η Λεπέν

Η ακροδεξιά πιστεύεται ότι θα συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ωστόσο  είναι αμφίβολο το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί τους, σχηματίζοντας ευρωομάδα. 

«Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να μας προσπεράσει», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. 

Η Μελόνι, οποία φλερτάρει, επίσης, με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες  Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι συμμετέχει με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR). Πρόσφατα αποκλείστηκε από το ID το κόμμα  Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων που το έκαναν πολιτικό παρία. Στην ίδια ομάδα βρίσκεται και η Λέγκα  που συγκυβέρνα με τη Μελόνι.

Ένα από τα ερωτήματα που αιωρούνται  πάνω από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι ποιοι σχηματισμοί θα διαμορφωθούν στην ακροδεξιά. Εάν συνεργαστούν όλα μαζί - που φαντάζει μάλλον απίθανο - θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη δύναμη δεύτερη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μαρίν ΛεπένΤζόρτζια ΜελόνιΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024