Κόσμος|27.05.2024 20:05

Ράφα: Παγκόσμια κατακραυγή για το πολύνεκρο χτύπημα του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων – Τι είπε ο Νετανιάχου

Newsroom

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας. Πρόκειται για μια επίθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή καθώς έρχεται έπειτα από την εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να σταματήσει το Ισραήλ άμεσα τις επιθέσεις στη Ράφα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμιν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «τραγικό ατύχημα», σε μια μισή… συγγνώμη, αν και επιμένει στην επιθετική ρητορική.

Έκρηξη και φωτιές

Βίντεο από τον τόπο του συμβάντος στην περιοχή Ταλ αλ Σουλτάν το βράδυ της Κυριακής έδειχνε μια μεγάλη έκρηξη και έντονες φωτιές. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι σκότωσαν δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και ότι εξετάζουν αναφορές ότι άμαχοι έπαθαν κακό ως αποτέλεσμα της επίθεσης και των όσων ακολούθησαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει οκτώ ρουκέτες από τη Ράφα προς το Τελ Αβίβ - οι πρώτες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στην κεντρική ισραηλινή πόλη από τον Ιανουάριο.

Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης εκεί πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή της Κυριακής είχε στόχο σκηνές για εκτοπισμένους κοντά σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Tal al-Sultan, περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της Ράφα.

«Καθόμασταν στην πόρτα του σπιτιού με ασφάλεια. Ξαφνικά ακούσαμε τον ήχο ενός πυραύλου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο μάρτυρας Fadi Dukhan. «Τρέξαμε και βρήκαμε τον δρόμο καλυμμένο με καπνό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι είδαν ένα κορίτσι και έναν νεαρό άνδρα που είχαν σκοτωθεί από την έκρηξη.

Ο Abed Mohammed al-Attar δήλωσε ότι ο αδελφός του και η κουνιάδα του σκοτώθηκαν, αφήνοντας τα παιδιά τους ορφανά. «Ο [ισραηλινός] στρατός είναι ψεύτης. Δεν υπάρχει ασφάλεια στη Γάζα. Δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε για ένα παιδί, ούτε για έναν ηλικιωμένο άνδρα, ούτε για μια γυναίκα», είπε.

Οι IDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στο Ταλ αλ Σουλτάν που εξουδετέρωσε δύο ηγέτες της Χαμάς - τον Γιασίν Ράμπια, τον επικεφαλής του επιτελείου των μαχητών της ένοπλης οργάνωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και τον Χάλεντ Ναγκάρ, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της πτέρυγας της Δυτικής Όχθης.

«Οι IDF είναι ενήμερες για αναφορές που δείχνουν ότι ως αποτέλεσμα του πλήγματος και της φωτιάς που προκλήθηκε τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι στην περιοχή. Το περιστατικό εξετάζεται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μια αρχική δήλωση επέμενε ότι το πλήγμα »πραγματοποιήθηκε εναντίον νόμιμων στόχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας και βάσει ακριβών πληροφοριών που έδειχναν ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε την περιοχή».

Νετανιάχου: Τραγικό ατύχημα

Μιλώντας στην Κνεστέρ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «τραγικό περιστατικό», ορκίστηκε όμως πως θα συνεχιστούν οι επιθέσεις και τα… έριξε εκ νέου στη Χαμάς.

«Παρά τις προσπάθειές μας να μην τους κάνουμε κακό, συνέβη ένα τραγικό ατύχημα. Διερευνούμε το περιστατικό», λέει. «Για εμάς είναι μια τραγωδία, για τη Χαμάς είναι μια στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Σε ομιλία του, ο γενικός εισαγγελέας των IDF - ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση ότι ο στρατός ενεργεί σύμφωνα με το νόμο - χαρακτήρισε το περιστατικό στη Ράφα «πολύ δύσκολο» και δήλωσε ότι «λυπάται για κάθε βλάβη σε μη εμπλεκόμενους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν στο χτύπημα στον καταυλισμό.

Παγκόσμια κατακραυγή

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε «τρομοκρατημένος» από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα. Ο Ζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος από τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ράφα σχετικά με τις ισραηλινές επιδρομές που σκοτώνουν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών».

«Το καταδικάζω αυτό με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι εντολές του ΔΔΔ & το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλα τα μέρη».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξοργισμένος» από αυτό που συνέβη. »Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες», έγραψε στο Χ. «Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός».

Το Κατάρ προειδοποίησε εν τω μεταξύ ότι η επίθεση θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες διαμεσολάβησής του για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώραΜπένιαμιν Νετανιάχου