Κόσμος|27.05.2024 19:51

Bloomberg: Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν σχέδια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αεράμυνας - Επί τάπητος και η πρόταση Μητσοτάκη

Newsroom

Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας, ανταποκρινόμενοι στις πιέσεις που ασκούνται στους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, Μακρόν και Σολτς θα εξετάσουν διεξοδικά την ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι επιλογές των δυο ηγετών

Μεταξύ των επιλογών, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, περιλαμβάνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη υπό την Γερμανία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative- ESSI). Η ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς πυραύλους Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες, ενώ η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, μαζί με την Ιταλία.

Η πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ

Πρόσφατα, το Bloomberg αποκάλυψε ένα παρόμοιο πρότζεκτ που πρότειναν η Ελλάδα και η Πολωνία με κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα την ημέρα του Eurovision Debate η φον ντερ Λάιεν ερωτήθηκε σχετικά και εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή της στην ελληνική πρόταση. Την ίδια στιγμή, Παρίσι και Βερολίνο υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να επιδείξει η Ευρώπη την ισχύ και τη δέσμευσή της στην άμυνα πριν τη συνάντηση τον ερχόμενο Ιούλιο στην Ουάσιγκτον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

ΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΌλαφ ΣολτςειδήσειςΓερμανίαΕυρώπηΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα