Κόσμος|27.05.2024 22:17

Ράφα: Αποτροπιασμός για το ισραηλινό χτύπημα στον καταυλισμό, παρά την εντολή του δικαστηρίου της Χάγης

Newsroom

Tην κατακραυγή των ηγετών ανά τον πλανήτη -ακόμη και στενών συμμάχων του Ισραήλ- προκαλεί η χθεσινοβραδινή επιδρομή των IDF σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο δεκάδες άνθρωποι.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις από το χτύπημα – το οποίο αψηφά και την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για άμεση διακοπή των επιθέσεων στη Ράφα, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για τραγικό ατύχημα, δίχως ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη.

«Η φωτιά στον καταυλισμό ήταν εξωπραγματική»

Ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, ο οποίος σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχε ως στόχο ανώτερους μαχητές της Χαμάς σε μια «επίθεση ακριβείας», φαίνεται ότι πυροδότησε πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν γρήγορα σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα, κατακλύζοντας με τραυματίες ένα κοντινό νοσοκομείο πεδίου που λειτουργεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα υπερφορτωμένα τοπικά νοσοκομεία.

«Βγάλαμε έξω ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανυπόφορη κατάσταση», δήλωσε στο Associated Press ο Μοχάμεντ Αμπουάσα, ο οποίος έσπευσε στο σημείο στη βορειοδυτική συνοικία Τελ αλ Σουλτάν. «Βγάλαμε έξω παιδιά που ήταν κομμάτια. Βγάλαμε έξω νέους και ηλικιωμένους ανθρώπους. Η φωτιά στον καταυλισμό ήταν εξωπραγματική».

Το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ξυπόλυτα παιδιά περιπλανιόντουσαν γύρω από τα συντρίμμια τη Δευτέρα, καθώς οι έρευνες για τους νεκρούς συνεχίζονταν και οι οικογένειες που θρηνούσαν ετοιμάζονταν να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Κάτι πήγε τραγικά στραβά»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι «κάτι δυστυχώς πήγε τραγικά στραβά» με την αεροπορική επιδρομή. «Ερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, γιατί αυτή είναι η πολιτική μας», είπε.

Οι ΗΠΑ, ο πιστότερος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, περιέγραψαν τις εικόνες από τα επόμενα γεγονότα ως καταστροφικές.

Το χτύπημα, ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά στον οκτάμηνο πόλεμο μέχρι σήμερα, σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρησή του στη Ράφα.

Περισσότερο από το 85% του πληθυσμού των παλαιστινιακών εδαφών είχε αναζητήσει καταφύγιο στην περιοχή έχοντας διαφύγει από τις μάχες αλλού, και ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν ξανά από τότε που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στις 6 Μαΐου. Τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα έχουν μέχρι στιγμής στοχοθετήσει τα νότια και ανατολικά προάστια της Ράφα και όχι το υπερπλήρες κέντρο της.

Οι παραδόσεις βοήθειας έχουν επιβραδυνθεί, με τις διαβάσεις της Ράφα και σχεδόν του Κερέμ Σαλόμ να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες.

Διεθνής αποδοκιμασία

Η διεθνής αποδοκιμασία του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς αυξάνεται σταθερά παράλληλα με τον αριθμό των νεκρών και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου πιστεύει ότι η ηγεσία της Χαμάς και τέσσερα τάγματα μαχητών έχουν στρατοπεδεύσει με Ισραηλινούς ομήρους, είναι απαραίτητη για την «ολοκληρωτική νίκη», μεταδίδει ο Guardian.

Η εντολή της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο είναι δεσμευτική, αλλά όχι εκτελεστή. Αρκετές χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να υπακούσει στην απόφαση των δικαστών με πλειοψηφία 13-2 στον απόηχο του χτυπήματος στη Ράφα.

Περιπλέκονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Το Κατάρ, βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, δήλωσε ότι οι απώλειες στη Ράφα θα περιπλέξουν τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε αργότερα τη Δευτέρα ότι η Χαμάς αποφάσισε να αποχωρήσει από τις τελευταίες προτεινόμενες συνομιλίες εξαιτίας αυτού που η ανώτερη ηγεσία της χαρακτήρισε σφαγή. Η γειτονική Αίγυπτος και η Ιορδανία, που έχουν συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, καταδίκασαν επίσης το χτύπημα στη Ράφα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ψυχρές στις καλύτερες στιγμές, έχουν φτάσει στο ναδίρ από την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών και αιγυπτιακών στρατιωτών στην περιοχή του περάσματος της Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα μέλος των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι στρατοί των δύο χωρών εξετάζουν το περιστατικό.

Η Γαλλία, ευρωπαίος σύμμαχος του Ισραήλ, δήλωσε εξοργισμένη από το χτύπημα στη Ράφα. «Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Χ. »Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες. Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, ανάρτησε: «Τρομοκρατημένος από τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ράφα σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα που σκοτώνουν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, δήλωσε ότι επιθέσεις όπως αυτή της Κυριακής το βράδυ θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για το Ισραήλ. Μιλώντας στο Sky TG24, είπε: «Το Ισραήλ με αυτή την επιλογή σπέρνει μίσος, ριζώνει μίσος που θα αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια του. Θα προτιμούσα μια άλλη απόφαση».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Moussa Faki Mahamat, δήλωσε: «Το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμώρητα και περιφρονώντας μια απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου... που διατάσσει τον τερματισμό της στρατιωτικής του δράσης στη Ράφα».

Απάντηση από IDF

Μετά από επικρίσεις για την επίθεση στη Ράφα, οι IDF δήλωσαν ότι δεν είχαν προβλέψει απώλειες μεταξύ των αμάχων και ότι βομβάρδισαν μια περιοχή εκτός της τελευταίας «ζώνης εκκένωσης» στην οποία οι Παλαιστίνιοι έχουν διαταχθεί να μετακινηθούν, αν και ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με έναν προηγούμενο χάρτη «ασφαλούς ζώνης» από τις 22 Μαΐου.

Ο βομβαρδισμός είχε σκοτώσει τον επικεφαλής του επιτελείου της Χαμάς για τη Δυτική Όχθη και έναν άλλο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, υπεύθυνο για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, ανακοίνωσαν οι IDF.

Περίπου 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε την τελευταία σύγκρουση. Σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ, η οποία έχει αφήσει απελπισμένους πολίτες χωρίς υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα ή νερό και έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας περιοχής σε ερείπια.

Η επίθεση της Κυριακής προσέλκυσε μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι συνήθως στα εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης, τα οποία συχνά απέφευγαν την καθημερινή αναφορά στις σκηνές θανάτου και καταστροφής στη Γάζα, παρατηρεί ο Guardian.

Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν επίσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τη Δευτέρα. Η ισχυρή Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι εξαπέλυσε μια ομοβροντία ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος σε απάντηση σε ένα θανατηφόρο ισραηλινό πλήγμα έξω από ένα νοσοκομείο στο νότιο Λίβανο νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μια μάχη φθοράς με την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του εβραϊκού κράτους για να βοηθήσει τη Χαμάς.

ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςβομβαρδισμόςειδήσεις τώραΔιεθνές Δικαστήριο της ΧάγηςΜπένιαμιν Νετανιάχου