Κόσμος|27.05.2024 22:41

Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: «Σέβομαι την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά πιστεύω στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού»

Newsroom

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιανόφσκα.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της αρνείται πεισματικά να αποκαλέσει τη χώρα της «Βόρεια Μακεδονία» ακολουθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και ενώ οι διεθνείς αντιδράσεις πληθαίνουν η κ. Γκορντάνα Σιλιανόφσκα συνεχίζει την προκλητική της ρητορική με νέες δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο δεξίωσης στην οποία συμμετείχε.

Οι δηλώσεις της προέδρου

«Σέβομαι την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά πιστεύω και στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού. Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σέβομαι τώρα. Υπέγραψα τη δήλωση με το σημερινό μου όνομα, το όνομα από τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε: «Ωστόσο, πιστεύω επίσης στην ελευθερία της έκφρασης της σκέψης, στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού που δεν μπορεί να είναι μόνο συλλογική και να αναφέρεται σε έθνη, αλλά μπορεί να είναι και ατομική».

Παράλληλα η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα υπογράμμισε: «Έτσι, για μένα, η ελευθερία της σκέψης ως μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης για την Προστασία των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται και δεν «Βλέπετε εδώ ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Βόρεια ΜακεδονίαειδήσειςΣυμφωνία των Πρεσπώνειδήσεις τώρα