Κόσμος|28.05.2024 13:44

Στους δρόμους χιλιάδες κόσμου κατά του μαζικού τουρισμού στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας - «SOS Residents»

Newsroom

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας κατά του μαζικού τουρισμού που πιέζει οικονομικά τους ντόπιους κατοίκους, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Κρατώντας αφίσες που έγραφαν «SOS Residents», και «Αρκετά με τον μαζικό τουρισμό», οι διαδηλωτές διαδήλωσαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νησιού των Βαλεαρίδων. Περίπου 10.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη μαζική αυτή κινητοποίηση, σύμφωνα με εκπρόσωπος της ισπανικής εθνικής αστυνομίας.

Μια μικρότερη διαμαρτυρία με μερικές εκατοντάδες άτομα πραγματοποιήθηκε στη Μινόρκα.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές 

«Θέλουμε οι αρχές να σταματήσουν την αγορά ακινήτων από ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει εδώ πάνω από πέντε χρόνια και να θέσουν περισσότερους ελέγχους στα καταλύματα», δήλωσε η Carme Reines, από μια συλλογικότητα που οργάνωσε τη διαμαρτυρία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Ο Javier Carbonell, μεσίτης ακινήτων, δήλωσε ότι πάνω από τα μισά ενοικιαζόμενα ακίνητα χρησιμοποιούνται για ενοικίαση για διακοπές και δεν είναι προσιτά για τους ντόπιους.

«Θέλουμε λιγότερο μαζικό τουρισμό και περισσότερο βιώσιμο», τόνισε ο Carbonell στο πρακτορείο Reuters.

14,4 τουρίστες επισκέφτηκαν τις Βαλεαρίδες Νήσους το 2023 

Μετά την Καταλονία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής περιοχή της Ισπανίας για τους τουρίστες πέρυσι, προσελκύοντας 14,4 εκατομμύρια παραθεριστές, σύμφωνα με την ισπανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Καταλονία και 13,9 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τα Κανάρια Νησιά, το ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής.

Ο τουρισμός παράγει το 45% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των Βαλεαρίδων Νήσων.

Διαδηλώσεις και στην Ίμπιζα 

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του μαζικού τουρισμού στην Ίμπιζα, ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Βαλεαρίδων.

«Θέλουμε περιορισμό των νέων τουριστικών χώρων και απαγόρευση των παράνομων διαμερισμάτων. Με λιγότερα διαμερίσματα στην αγορά, ανεβαίνει η τιμή», τόνισε ο Rafael Gimenez, εκπρόσωπος της Prou Ibiza που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία της Παρασκευής.

Τον Απρίλιο, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στα Κανάρια Νησιά, ζητώντας να τεθεί προσωρινός περιορισμός στις αφίξεις τουριστών για να ανακοπεί η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές και της κατασκευής ξενοδοχείων που αυξάνει το κόστος στέγασης για τους ντόπιους. 

διαδήλωσηΙσπανίαΊμπιζατουρισμόςδιαδηλωτέςτουρίστες