Κόσμος|28.05.2024 12:15

Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Newsroom

Ισραηλινά τανκς έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει και πραγματοποιεί μια μεγάλη, αιματηρή, επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να βάλει τέλος.

Η Ράφα, που ήταν η μόνη ασφαλής πόλη για τους Παλαιστίνιους, δέχεται σφοδρές επιθέσεις εδώ και τρεις εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως τις πρώτες πρωινές ώρες εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν λίγο μετά την επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη της Ράφα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Η μικρή πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιθέσεις σε άλλες περιοχές του θύλακα.

Από τις αρχές Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει αυτό που χαρακτηρίζει περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα για να σκοτώσει μαχητές και να διαλύσει τις υποδομές που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα. Έχει ζητήσει από τους αμάχους να μεταβούν σε «εκτεταμένη ανθρωπιστική ζώνη», σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Πολλοί Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι είναι ευάλωτοι σε ισραηλινές επιθέσεις όπου και αν πάνε και μετακινούνται σε διάφορα σημεία στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες.

Η UNRWA δήλωσε ότι η απομάκρυνση από τη Ράφα «έγινε χωρίς να υπάρχει ασφαλές σημείο να μεταβεί κάποιος και εν μέσω βομβαρδισμών, έλλειψης τροφίμων και νερού, όγκους απορριμμάτων και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης». Η παροχή βοήθειας και προστασίας καθίσταται σχεδόν «αδύνατη», δήλωσε η υπηρεσία.

Πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη ώστε να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους μετά το πλήγμα στη Ράφα το οποίο κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ Δημοκρατικοί ζητούν να διακοπεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τη Χαμάς και κατανοούμε ότι από αυτό το πλήγμα σκοτώθηκαν δύο υψηλόβαθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Ωστόσο, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύσει τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πίεση των Δημοκρατικών προς τον Μπάιντεν να περιορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ είχε ενταθεί ακόμη και πριν από το αεροπορικό πλήγμα της Κυριακής.

Σημειώνεται πως σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

ειδήσεις τώραΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ