Κόσμος | 09.04.2019 10:06

Κυνηγώντας τον χαµένο θησαυρό του Καντάφι

Newsroom

Ένα από τα µεγάλα µυστήρια που συνεχίζει να παραµένει άλυτο σχεδόν οκτώ χρόνια µετά την ανατροπή και δολοφονία του Μουαµάρ Καντάφι το 2011 είναι το τι απέγινε η περιουσία σε ρευστό που διέθετε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης.

Τη λύση στο µυστήριο λένε ότι βρήκαν ΜΜΕ της Νότιας Αφρικής, καθώς σύµφωνα µε ρεπορτάζ της εφηµερίδας «South Africa’s Sunday Times» τα περίπου 30 εκατοµµύρια δολάρια που είχαν κάνει φτερά, είχαν µεταφερθεί τελικά στο υπόγειο της οικίας του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικοµπ Ζούµα.

Σύµφωνα µε τα σχετικά δηµοσιεύµατα, η ύπαρξη των χρηµάτων στην οικία του Ζούµα έγινε γνωστή όταν ο τελευταίος αποφάσισε να τα µεταφέρει από το µπούνκερ στο σπίτι του στην περιοχή Νκάντλα στο γειτονικό Βασίλειο του Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η αναγνωρισµένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, από τότε που ανέλαβε, έκανε εκκλήσεις και ξεκίνησε προσπάθειες για τον επαναπατρισµό των χρηµάτων αυτών, κάτι τέτοιο όµως δεν έχει ακόµα επιτευχθεί, µε τους περισσότερους αναλυτές να αναζητούν τις αιτίες στις σκηνές χάους και ανασφάλειας που εξακολουθούν να επικρατούν στη χώρα. Ο Μουαµάρ Καντάφι φέρεται να µετέφερε στη Νότια Αφρική τα χρήµατα αυτά µόλις λίγες ηµέρες πριν δολοφονηθεί άγρια από «µαχητές» της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2011.

Ο Ζούµα κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί την ύπαρξη των χρηµάτων αυτών, ενώ στη µεταφορά των χρηµάτων φέρεται να εµπλέκεται και ο νυν πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραµαφόζα.

Μουαμάρ ΚαντάφιΛιβύηΝότια ΑφρικήΤζέικομπ Ζούμα