Κόσμος|29.05.2024 08:50

Β-21 Raider: Αυτό είναι το πιο σύγχρονο stealth βομβαρδιστικό εν πτήσει - Το μελλοντικό υπερόπλο των ΗΠΑ

Newsroom

Μια ματιά στο μελλοντικό υπερόπλο της μας άφησε να ρίξουμε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) που δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφίες που δείχνουν το πιο σύγχρονο stealth βομβαρδιστικό της εν πτήσει.

Το B-21 Raider διακρίνεται σε τρεις διαφορετικές φωτογραφίες με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σιωπούν και πάλι αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειές του.

«Το Raider συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο για να γίνει η ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών της USAF», έγραψε στην ανάρτησή της η αεροπορική βάση Έντουαρντς στη λεζάντα κάτω από τις φωτογραφίες.

Ένα ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναφέρει ότι το B-21 Raider έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί «σε περιβάλλον υψηλής απειλής» και μπορεί «να ρίξει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά».

Το βομβαρδιστικό θα τεθεί σε λειτουργία στα «μέσα της δεκαετίας του 2020». Τουλάχιστον 100 τέτοια βομβαρδιστικά αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το αόρατο βομβαρδιστικό

Το εικονιζόμενο βομβαρδιστικό δοκιμής ονομάζεται AF 0001 και διαθέτει πτερύγια στην κορυφή μέσω των οποίων ο αέρας κατευθύνεται στους κινητήρες. Τα πτερύγια βρίσκονται βαθιά στην άτρακτο του Β-21 για να είναι δύσκολο για τα εχθρικά ραντάρ να τα εντοπίσουν.

Το B-21 σχεδιάστηκε ως βομβαρδιστικό «stealth» με μια ειδική εξωτερική επίστρωση, που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του.

Πέραν τούτων οι επιφάνειες του βομβαρδιστικού μεγάλης εμβέλειας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δέσμες του ραντάρ να μην αντανακλούν σχεδόν καθόλου. Τα αεροσκάφη «Stealth» είναι επομένως σε θέση να εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και να πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις απαρατήρητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Aviation Week» το βομβαρδιστικό B-21 θα έχει άνοιγμα φτερών 40 μέτρων, μήκος 16 μ., θα μπορεί νια φέρει φορτίο όπλων βάρους 9.100 κιλών και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 1.000 χλμ/ώρα.

βομβαρδισμόςΠολεμική ΑεροπορίαΗΠΑειδήσεις τώρα