Κόσμος|29.05.2024 16:14

Γάζα: Με πυρομαχικά από τις ΗΠΑ έγινε ο βομβαρδισμός των αμάχων στη Ράφα

Newsroom

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ράφα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε με χρήση βόμβας που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ το 2023, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το βράδυ της 26ης Μαΐου, αεροπορική επιδρομή έπληξε τη γειτονιά Τελ αλ Σουλτάν στη Ράφα. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια περιοχή όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η πληγείσα περιοχή απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το συγκρότημα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο τμήμα της Ράφα. Πλάνα με γεωγραφικό εντοπισμό και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το χτύπημα κατέστρεψε κτίρια δίπλα σε μια πινακίδα που προσδιορίζει το στρατόπεδο 1 του Kuwaiti Al-Salam, ένα μέρος όπου στεγάζονταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ταυτοποιήθηκαν θραύσματα των πυρομαχικών 

Παράλληλα, πλάνα που τράβηξε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Alamuddin Sadiq στον τόπο του χτυπήματος φαίνεται να δείχνουν και τι είδους πυρομαχικό χρησιμοποιήθηκε.

Τα θραύσματα που καταγράφηκαν την επομένη της επίθεσης μοιάζουν με το τμήμα μιας βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB), επιβεβαίωσε στο Sky News ο Rahul Udoshi, ειδικός σε θέματα όπλων.

Το Ισραήλ έλαβε 1.000 από αυτά τα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ μόλις το 2023. Το Bloomberg, ανέφερε τότε, ότι η παράδοση αυτή επιταχύνθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΗΠΑ: Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια

Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν «σφαγή», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό ατύχημα» μετά τον βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249.

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ερωτηθείς «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστούν για να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής», ξεκαθάρισε ο κ. Κέρμπι, αναφερόμενος στην πάγια αμερικανική υποστήριξη στον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει δημόσια το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο ο οποίος έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου με τη Χαμάς.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έκρινε πως η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα παραμένει ακόμη «περιορισμένης» έκτασης — παρά τον βομβαρδισμό της Κυριακής.

«Εκτιμάμε πάντα πως αυτό που γίνεται στη Ράφα, αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός, έχει περιορισμένη εμβέλεια», δήλωσε η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών.

όπλαΠαλαιστίνηΗΠΑβομβαρδισμόςειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ