Κόσμος|29.05.2024 21:02

Μπλίνκεν σε Ισραήλ: Εκπονήστε άμεσα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα – Το συντομότερο δυνατό

Newsroom

Σκληρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ να εκπονήσει σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ έρχεται έπειτα από δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον υπό πολιορκία θύλακα θα κρατήσουν από 7 μήνες έως και χρόνια.

«Χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό στην πλέον πρόσφατη θανατηφόρα επίθεσή του στη Ράφα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την επίθεση αυτή, ποιά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Υπουργός Πολέμου Ισραήλ: 3 με 5 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων

Νωρίτερα, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι ο υπουργός πολέμουτου Ισραήλ Gadi Eisenkot  δήλωσε ότι θα χρειαστούν «τρία έως πέντε χρόνια για μια σημαντική σταθεροποίηση στη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια "πολλά περισσότερα" για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση εκεί.

Σε άλλη γραμμή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου

Ωστόσο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς ενδέχεται να συνεχιστεί για άλλους επτά μήνες, μέχρι να πετύχει το Ισραήλ τον στόχο του.

«Οι μάχες μπορεί να κρατήσουν άλλους επτά μήνες, ώστε να εδραιώσουμε τις επιτυχίες μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας», δηλαδή την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, είπε ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση Kan.

«Η νίκη για εμάς σημαίνει να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους και να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος του πολέμου δεν θα υπάρχουν πλέον απειλές προερχόμενες από τη Γάζα», συνέχισε.

Ο Τσάχι Χανέγκμπι είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο «ώστε οι Παλαιστίνιοι να είναι υπεύθυνοι για τη δική τους ζωή».

«Εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα», τόνισε.

Ισραήλειδήσεις τώραΧαμάςΑντονι ΜπλίνκενΛωρίδα της Γάζας