Κόσμος|04.06.2024 06:55

Μεξικό: Αποκολλήθηκε χέρι μούμιας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης

Newsroom

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, (INAH) του Μεξικό και της κυβέρνησής της πολιτείας του Γκουαναχουάτο με αφορμή μία μούμια....

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, INAH, έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στο Μουσείο Μουμιών στην πρωτεύουσά του Γκουαναχουάτο αποκολλήθηκε το χέρι μίας μούμιας και επέκρινε τη συντηρητική κυβέρνησης της πολιτείας, που υπάγεται στο Κόμμα Εθνικής Δράσης, ότι δεν φρόντισε να τηρηθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα. 

Η σχέση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και της κυβέρνησης της πολιτείας του Γκουαναχουάτο έχει χαρακτηριστεί από συγκρούσεις σχετικά με τη δικαιοδοσία πάνω στις μούμιες.

Ορισμένες μούμιες έχουν διατηρηθεί αυτούσιες 

«Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε η συλλογή του μουσείου δεν είναι σωστός και απέχει από αυτά που ορίζουν τα πρωτόκολλα, με συνέπεια να προκληθούν ζημιές σε περισσότερα από ένα από τα εκθέματα της συλλογής», σημειώνει το INAH σε σχετική ανακοίνωση.

Οι 100 μούμιες που εκτίθενται στο μουσείο Μουμιών του Γκουαναχουάτο μουμιοποιήθηκαν ακούσια, επειδή θάφτηκαν σε κρύπτες με ξηρό χώμα, που ήταν πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Σε ορισμένες έχουν διατηρηθεί τα μαλλιά, το δέρμα, αλλά και τα ρούχα.

Εν προκειμένω, η πολιτεία έχει δικαιοδοσία και όχι το ινστιτούτο, διότι οι μούμιες ξεθάφτηκαν πριν από την ίδρυση του ινστιτούτου το 1939. Πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που πτώματα απασχολούν το δημόσιο διάλογο στο Μεξικό. Το 1989, η μεξικανική κυβέρνηση αντιμετώπισε σφοδρή κριτική, επειδή απομάκρυνε το χέρι του επαναστάτη στρατηγού Αλβάρο Ομπρεγκόν, που εκτίθετο  σε μαρμάρινο μνημείο σε βάζο φορμόλης. Πίσω στο 1838 ο Antonio Lopez de Santa Anna, ο οποίος έκανε 11 θητείες ως πρόεδρος του Μεξικό, έχασε το πόδι του σε μάχη και το έθαψε με τιμές. Το 1844  εξαγριωμένο πλήθος που τον κατηγορούσε για προδοσία ξέθαψε το πόδι του και το κατέστρεψε. 

μούμιαειδήσεις τώραΜεξικόμουσείο