Κόσμος|01.06.2024 22:41

Αυτή είναι η μικρότερη φυλακή στον κόσμο - Έχει μόλις δύο κελιά και βρίσκεται σε ένα μικροσκοπικό νησί

Newsroom

Στο νησί Σαρκ νοτιοδυτικά της Μάγχης βρίσκεται η μικρότερη φυλακή στον κόσμο, που αποτελείται μόλις από 2 κελιά και χρονολογείται στο 1858.

Σύμφωνα με το Sark Estate, τα δικαστήρια του Γκέρνσεϊ διέταξαν το 1832 να κατασκευαστεί στο μικροσκοπικό νησί μία νέα φυλακή, ωστόσο λόγω δημοσιονομικών περιορισμών η κατασκευή της ξεκίνησε μετά από δύο δεκαετίες.

Ο πιο διάσημος τρόφιμος της ήταν ο Andres Gardes, ένας άνεργος Γάλλος πυρηνικός φυσικός που πίστευε ότι ήταν ο νόμιμος κληρονόμος και ιδιοκτήτης του νησιού. Επειδή  κανείς δεν τον έπαιρνε σοβαρά, το 1990 γέμισε το νησί με φυλλάδια που προειδοποιούσαν ότι επίκειται εισβολή. Τελικά, όταν έφτασε κρατώντας ένα ημίαυτόματα τουφέκι, ο αστυνομικός που είχε υπηρεσία του έριξε μία γροθιά και τον συνέλαβε.

Το νησί με μήκος μόλις 5 χλμ και πλάτος 1,6 χλμ έχει 600 μόνιμους κατοίκους που ζουν απομονωμένοι. Η εγκληματικότητα είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά η φυλακή παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα, φιλοξενώντας πού και πού τουρίστες ή ντόπιους, που προκάλεσαν αναταραχή.

Η μικρότερη φυλακή στον κόσμο έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο έχει λιγάκι εκμοντερνιστεί, καθώς πλέον διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

εγκληματικότητανησιάφυλακήειδήσεις τώρα