Κόσμος|30.05.2024 20:49

Χαμάς: Ετοιμάζεται για συμφωνία με το Ισραήλ και απελευθέρωση ομήρων

Newsroom

Η Χαμάς δήλωσε ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων/φυλακισμένων, εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα», ανέφερε ανακοίνωση της ομάδας την Πέμπτη.

Κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει στην κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς το κόμμα του Μπένι Γκαντζ κατέθεσε νομοσχέδιο για διάλυση της Κνεσέτ και διενέργεια εκλογών, μια έκκληση που απέρριψε το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

«Η 7η Οκτωβρίου είναι μια καταστροφή που απαιτεί από εμάς να επιστρέψουμε και να λάβουμε την εμπιστοσύνη του λαού, για να δημιουργήσουμε μια ευρεία και σταθερή κυβέρνηση ενότητας που θα μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις στην ασφάλεια, την οικονομία και -πάνω απ' όλα- στην ισραηλινή κοινωνία», αναφέρει σε δήλωσή της η βουλεύτρια του κόμματος του Γκαντζ, Ταμάνο Σάτα. «Η υποβολή του νομοσχεδίου τώρα θα μας επιτρέψει να το φέρουμε στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο».

«Επιζήμια για την πολεμική προσπάθεια»

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει την έκκληση ως άσκοπα δυσαρμονική και επιζήμια για την πολεμική προσπάθεια. Το Λικούντ του Νετανιάχου ηγείται ενός 64μελούς μπλοκ συνασπισμού στην Κνέσετ των 120 μελών - χωρίς το κόμμα του Γκαντζ, το οποίο προσχώρησε στον συνασπισμό μετά τις 7 Οκτωβρίου - και ως εκ τούτου είναι απίθανο να πληγεί από το νομοσχέδιο.

«Εν μέσω πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα, όχι διαίρεση. Η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας είναι μια επιβράβευση για τον [ηγέτη της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ, μια παράδοση στις διεθνείς πιέσεις και ένα μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειες απελευθέρωσης των απαχθέντων μας», αναφέρει το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Περνώντας στην αντεπίθεση, το κόμμα του Γκαντζ ανέφερε πως ο Νετανιάχου «επιλέγει ξανά και ξανά το προσωπικό συμφέρον έναντι του εθνικού συμφέροντος.

Οι εντάσεις μεταξύ του Γκαντζ και του Νετανιάχου αυξήθηκαν από τότε που ο πρώτος εντάχθηκε στην κυβέρνηση μετά την 7η Οκτωβρίου, αναφέρει το Times of Israel.

Στις 3 Απριλίου, ο Γκαντς ζήτησε από το Ισραήλ να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές έως τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου κατά της Χαμάς και την αποτυχία να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα.

Λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες αργότερα, ο Γκαντζ βγήκε στην τηλεόραση για να θέσει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου, απειλώντας ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό αν ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί σε ένα συμπεφωνημένο σχέδιο για τη σύγκρουση στη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.>

ειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΧαμάς