Κόσμος|30.05.2024 22:44

Σάλος για την American Airlines: Κατέβασαν όλους τους μαύρους επιβάτες από πτήση

Newsroom

Τρεις μαύροι άνδρες, στους οποίους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν ένα αεροπλάνο μετά από παράπονα για οσμή σώματος, μηνύουν την American Airlines για φυλετικές διακρίσεις. Οι τρεις επιβάτες διατάχθηκαν για λίγο να εγκαταλείψουν ένα αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας τον Ιανουάριο - μαζί με άλλους πέντε μαύρους άνδρες, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη.

Τους έδιωξαν μετά από παράπονα για δυσοσμία

Σύμφωνα με το Skynews, οι ενάγοντες δήλωσαν ότι τους είπαν να εγκαταλείψουν ένα αεροπλάνο που περίμενε να απογειωθεί στο Φοίνιξ, επειδή μια αεροσυνοδός παραπονέθηκε για την οσμή του σώματος ενός επιβάτη.

Οι άνδρες είπαν ότι φάνηκε ότι στοχοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλής τους. Δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον και κάθονταν σε διαφορετικά σημεία του αεροπλάνου όταν έλαβε χώρα το περιστατικό.

Η American Airlines προσφέρθηκε να τους κλείσει θέση σε άλλο αεροπλάνο, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες πτήσεις για Νέα Υόρκη εκείνο το βράδυ, τους επέτρεψαν να επιβιβαστούν ξανά, σύμφωνα με τη μήνυση.

Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να επιβιβαστούν ξανά μετά την απομάκρυνσή τους. «Εάν η American Airlines έλαβε μια καταγγελία για έναν μαύρο άνδρα επιβάτη με δυσάρεστη οσμή σώματος, αλλά δεν μπορούσε να επαληθεύσει την καταγγελία, η λύση δεν θα έπρεπε να είναι η απομάκρυνση οκτώ διαφορετικών μαύρων ανδρών από το αεροπλάνο», δήλωσε η Σούζαν Χούχτα, η οποία εκπροσωπεί τους τρεις άνδρες.

Τι απαντά η εταιρεία

Η American Airlines δήλωσε ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων και θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν μια θετική εμπειρία όταν επιλέγουν να πετάξουν μαζί μας. Οι ομάδες μας διερευνούν επί του παρόντος το θέμα, καθώς οι ισχυρισμοί δεν αντικατοπτρίζουν τις βασικές μας αξίες ή τον σκοπό μας να φροντίζουμε τους ανθρώπους», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι το 2017, η NAACP, μια αμερικανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα, προειδοποίησε τους μαύρους ταξιδιώτες να μην πετούν με την American Airlines, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί αφροαμερικανοί επιβάτες είχαν βιώσει διακρίσεις από την αεροπορική εταιρεία.

Η American Airlines υποσχέθηκε αλλαγές και η οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων αργότερα ήρε τη συμβουλευτική οδηγία.

American AirlinesαεροπλάνοΗΠΑειδήσεις τώραεπιβάτες